pytanie pilne

• Autor wątku Autor wątku mari801
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mari801

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Co oznacza wyrok Niewykonalny????dlaczego ja joko osoba pokszkodowana w sprawie osoba ktora zglosila przestepstwo....nie mam rawa czy uprawniem by sie dowiedziec o tresci wyroku???nie rozumiem tego!!!:(

Wszystkie pytania tu są pilne hehe

Niewykonalny jak nazwa wskazuje nie nadaje się do egzekucji, wykonania.

Hmm, w czym dokładnie problem???

Bradzo zabawne!ale ja nie rozumiem dlaczego nie wykonalne to po co cala sprawa ciagnela sie ponad rok zeby nie bylo osadzonego konca????:mad:i dlaczego nie moge dostac opisu wyroku?w gogole????

Chwila.

Opisz dokładnie w czym jest problem, sprawę całą opisz. Co się działo w sądzie, czemu, w jakim charakterze występowałaś, co mówił sędzia, czego oczekujesz??

Póki co zadałaś pytanie z którego nic nie wynika

nie moge tak poprostu napisac....ja bylam tylko raz wezwana na sprawe jako swiadek..pozniej tylko powiadomienia o rosprawach....mieszkam za granica wiec kontaktowalam siie telefonicznie.wyslalam pismo o wydaniu opisu wyroku....i odpisali wyrok nie wykonalny ...apelacja i ze nie ma uprawnien do takoch informacji...ale ja jestem poszkodowana i ja zalozylam ta sprawe :o

Pewna jesteś, że Sąd napisał, że wyrok jest niewykonalny?????????????????? Poczytaj dokładnie co Sad napisał i napisz na forum.

Wstępnie z tego co raczej jest pewne Sąd napisał, że wyroku nie wyda, bo jesteś tylko poszkodowaną i że nie przysługuje Ci apelacja. nadal nie rozumiem w czym masz problem bo tego NIE NAPISAŁAŚ

tak naprawde to prokurator mnie reprezentuje!!!!nie z mojej woli....no chce miec wszystko czarno na bialym jaki wyrok dlaczego itd.......i prokurator wystapil z apelajcja ja osobscie nie mam jeszcze tego pisma.tylko tak mnie poinformowali w sekretariacie sadu..co napisali........nieprawomocny...moze najlepiej bedzie jak ja ta m w olym czasie pojade i ktos mi to wytlumaczy nie wiem...

Prokurator Cię nie reprezentuje. Prokurator występuje w interesie publicznym (społecznym). To po pierwsze.

Po drugie. Jesteś pokrzywdzonym, więc apelacja, co do zasady Ci nie przysługuje. W postępowaniu karnym apelacja, co do zasady, przysługuje prokuratorowi (oskarżycielowi publicznemu) i oskarżonemu.

Po trzecie. Z tego co piszesz wyrok, o którym piszesz, jest nieprawomocny. Czemu? Bo zapewne nie upłynął termin do jej wniesienia. Inaczej, wyrok jeszcze się uprawomacnia, ale niekoniecznie musi po 21 dniach (właśnie ktoś może skorzystać z prawa do wskazanej apelacji). Po uprawomocnieniu się i skazaniu sprawcy czynu będzie prawomocny, a co za tym idzie będzie nadawła się do postępowania wykonawczego (będzie wykonalny).

Po czwarte: najpierw dowiedz się z oficjalnego źródła (czytaj z SĄDU) o co chodzi a dopiero później zadawaj pytania.

Po piąte: pisz zdaniami, które da się zrozumieć, bo chaos w nich masakryczny.

Po szóste: nie dzieje Ci się żadna krzywda.

Po siódme: jeśli sąd na posiedzeniu orzeknie warunkowe umorzenie postępowania wówczas apelacja Ci będzie przysługiwać

Ostatnia edycja:
Bardzo ladnie napisane...:)powoli rozumiem.wporzadku zaczekam na to pismo moze wtedy bede spokojniejsza....najpier powiedzieli mi ze jest wyrok skazujacy...jak chcialm sie dowiedziec jaki na ile jaka kara...to powiedzieli ze nie mam uprawnien do tych informacji to mnie najbardziej zastanawia bo nie rozumiem....

Jeśli wyrok jest skazujący to połowa sukcesu.

Jeśli nie wpłynie apelacja to stanie się prawomocny i siup do wykonania gotowy.

Jeśli zostanie wniesiona apelacja to musisz jeszcze poczekać na wynik sprawy.

aha to moze wyrok jest nie odpowiedni albo nie taki jaki zglosil prokurator...dlatego apelacja...:rolleyes:

to moze wyrok nie byl wystarczajacy dla prokuratora?dlatego jest apelacja.mam nadzieje ze mnie nie zapomni do konca zycia

mari801 napisał:
jak chcialm sie dowiedziec jaki na ile jaka kara...to powiedzieli ze nie mam uprawnien do tych informacji to mnie najbardziej zastanawia bo nie rozumiem....
skoro nie byłaś stroną postępowania to nie dowiesz się treści wyroku...

ja zglosilam sprawe ja jestem poszkodowana ....i tylko raz mnie wezwali na sprawe a tak naprawde to chodzi o mnie....ja chce wyroku to jak jest to musze chyba wiedzieckiedys jaki.:wow:

Jesteś pokrzywdzona i nie jesteś stroną w tym postepowaniu.

Kiedy już będzie prawomocny wyrok skazujący a w wyniku przestępstwa poniosłaś szkodę to możesz na podstawie tego wyroku uzyskac odszkodowanie. Wtedy będziesz stroną - powódką.

aha... rouzumiem.ja nie chce odszkodowania tylko sprawiedliwego wyroku...dziekuje za pomoc

Więc czekaj na wynik sprawy, bo sama, co wielokrotnie Ci napisano nie masz tu żadnej inicjatywy

Wyrok skazujacy 2lata na 5w zawiasach...ale nie rozumiem dlaczego w zawiasach skoro skazany odbyl wczesniej kare trzech lat w wiezieniu?wyrok nieprawomocny ale jest apelacja to moze go wsadza na dluzej...pozdrawiam

Kto wniósł apelację? tak z ciekawości zapytam

Powrót