[Pytanie] Prawa autorskie do strony www

• Autor wątku Autor wątku PrzemekT
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

PrzemekT

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Niedawno zrobiłem stronę www dla pewnej osoby, umawialiśmy się że strona nigdy nie będzie sprzedawana, lecz wyłącznie dla użytku własnego. Wczoraj zauważyłem że mój skrypt znalazł się nie wiadomo skąd w sieci i jest sprzedawany bez mojej zgody. Pytałem się tej osoby(tej co użyczyłem skryptu) czy rozdawała komuś mój skrypt, odpowiedź była negatywna. W takim razie musiała go jakoś wykraść, ale nie mam niezbitych dowodów. Czy można z tym coś zrobić?
Stronę robiłem wyłącznie ja, więc raczej prawa autorskie należą do mnie.

Próbowałem się z nim skontaktować poprzez komunikator Gadu Gadu, niestety, wyśmiał mnie i zablokował mój numer. Próbuje się kontaktować poprzez inne osoby, lecz to samo robi.

PS: W dalszym ciągu rozpowszechnia pliki

PrzemekT napisał:
Próbowałem się z nim skontaktować poprzez komunikator Gadu Gadu, niestety, wyśmiał mnie i zablokował mój numer. Próbuje się kontaktować poprzez inne osoby, lecz to samo robi.
Komunikator nie jest właściwą formą, kontaktu. Teraz uprzedziłeś go jedynie o swoich zamiarach. Wyślij list polecony za potwierdzeniem odbioru zgodnie z wytycznymi we wskazanym przeze mnie poście.
Żądanie zaprzestania rozpowszechniania dzieła, bez zgody twórcy pod rygorem odpowiedzialności karnej i materialnej w ciągu 7 dni od otrzymania pisma (kiedy otrzymał, będziesz miał na potwierdzeniu odbioru). Po 7 dniach, gdy nie doszło do zaprzestania rozpowszechniania idziesz z kopią pisma i potwierdzeniem odbioru na policję i składasz doniesienie popełnienia przestępstwa z art 116 ustawy o prawie autorskim i prawach pokrewnych (ostatnio jest modne chwalenie się walką z piractwem więc efekt masz gwarantowany :) )

Powrót