Pytanie : samotna matka z synem

• Autor wątku Autor wątku Zytuś
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
Z

Zytuś

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Szanowni Państwo !

Chciałabym zwrócić się do Państwa o poradę prawną w zakresie prawa lokalowego.
Jestem samotną matką (bez rozwodu) z 13,5 letnim synem dziecko niepełnosprawne
W obecnym mieszkaniu mieszkam na podstawie umowy cywilno-prawnej od lipca zeszłego roku do chwili obecnej bez zameldowania.
Niestety nie jestem w stanie dalej płacić za wynajmowane mieszkanie i tak już powstał dług .
Właściciel wystosował do mnie pismo o zapłacenie zaległości czynszowych, ale niestety nie jestem w stanie ich spłacić ponieważ mam chorego syna i nie mogę nie kupić mu lekarstw, bo to może doprowadzić do bardzo przykrych konsekwencji.
Czy w sytuacji, gdy nie ureguluję zadłużenia do 25.05.2007, a od 10 czerwca zacznę płacić czynsz zarządca nieruchomości może mnie eksmitować na bruk lub wejść podczas mojej nieobecności do mieszkania ?
Wiem, że to nie fair wobec właściciela ale Ja nie mam gdzie się wyprowadzić.
Złożyłam wniosek w TBS, ale tam najwcześniej dostanę mieszkanie w 2009. czy mojemu synowi nie należałby się lokal socjalny ?
Jak takie rzeczy załatwić ?

Obecnie nie ma eksmisji na bruk. Zgodnie z ustawą o ochronie praw lokatorów nie później niż na miesiąc naprzód, na koniec miesiąca kalendarzowego, właściciel może wypowiedzieć stosunek prawny, jeżeli lokator jest w zwłoce z zapłatą czynszu lub innych opłat za używanie lokalu co najmniej za trzy pełne okresy płatności pomimo uprzedzenia go na piśmie o zamiarze wypowiedzenia stosunku prawnego i wyznaczenia dodatkowego, miesięcznego terminu do zapłaty zaległych i bieżących należności.
Sąd nie może orzec o braku uprawnienia do otrzymania lokalu socjalnego wobec: małoletniego, niepełnosprawnego w rozumieniu przepisów ustawy z dnia 29 listopada 1990 r. o pomocy społecznej (Dz. U. z 1998 r. Nr 64, poz. 414, z późn. zm.) lub ubezwłasnowolnionego oraz sprawującego nad taką osobą opiekę i wspólnie z nią zamieszkałą,
obłożnie chorych, osoby posiadającej status bezrobotnego (niepełny katalog).
Wynajmujący może złożyć do sądu pozew, ale tutaj jest dodatkowo ryzyko, że jednak dojdą koszty postepowania sądowego w tym zastępstwa procesowego którego koszty wynoszą w zależności od wysokości zadłuzenia :
1) do 500 zł - 60 zł,
2) powyżej 500 zł do 1 500 zł - 180 zł,
3) powyżej 1 500 zł do 5 000 zł - 600 zł,
4) powyżej 5 000 zł do 10 000 zł - 1 200 zł,
5) powyżej 10 000 zł do 50 000 zł - 2 400 zł (niepełny katalog).

Powrót