Pytanie studenta

• Autor wątku Autor wątku Radziochh
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Radziochh

Dzień dobry :) jest tu mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość:) mam pare spraw dotyczacych rodzinnego z niemiec :) jestem z ojcem w trakcie załatwiania wysyłamy dokumenty itd.. moje pytania sa nastepująće:

1- czy poza rodzinnym w niemczech moge ubiegać sie o pomoc socjalną z uczelni i czy to nie bedzie przeszkadzało w załatwieniu tego rodzinnego( gdzieś na stronie czytałem ze trzeba poinformowac ten urzad niemiecki o pobieraniu rodzinnego z pl ale to nie jest rodzinne tylko pomoc socjalna z uczelni a nie z mopsu czy tam gopsu.
2- czy ma może ktos zaświadczenie o nauce w szkole lub wyższej uczelni? żebym mógł to wypełnic, miałem jeden formularz ale na uczelni zle mi wypelnili i musze jeszcze raz im dac..

z góry dziekuje:) i z niecerpliwością czekam na odpowiedź

pozdrawiam.

chyba musisz to zgłosić(kazdy dodatkowy dochod)
na pewno nie przekroczysz tej kwoty wolnej dla studenta

8.004 Euro(rocznie)

w 2012 ma sie to wszystko zmienić

Ostatnia edycja:
ale to jak zgłoszę to mi wtedy odlicza tak od tego niemieckiego to co dostanę w pl?

nie odlicza

napisalam kwote wolna jaka mozesz posiadac 8.004 Euro(rocznie)

radze zglaszac wszystkie zmiany..

-BAföG (nur der Zuschuss, nicht der Darlehensanteil)
-Zawodowy zasiłek szkoleniowy
-Świadczenia alimentacyjne
-Pomoc integracyjna
-Dotacje
-Stypendium
itd
Erziehungsbeihilfe nach § 27 BVG
Förderungsleistungen nach § 5 SVG

tyle znalazłam na niemieckich stronach

Ostatnia edycja:
ok dzieki.. chociaż teraz mam wątpliwosci ze odlicza mi od tego rodzinnego z niemiec jakies to pokrecone jedni na forach pisza ze odlicza drudzy nie. juz sam nie wiem co robic

jesssssu nie odlicza

mozesz nawet pracowac i zarobic rocznie 8.004 Euro

tez byłem na tej stronie, potrzebuje druk KG 55a-pl -01.09 Stand Dezember 2009 to zaswiadczenie o nauce w szkole wyzszej niemiecko polskie..

a nie mozesz zrobic kopii tamtego?

zamaz na bialo co niepotrzebne i kopia:D

Radziochh napisał:
tez byłem na tej stronie, potrzebuje druk KG 55a-pl -01.09 Stand Dezember 2009 to zaswiadczenie o nauce w szkole wyzszej niemiecko polskie..

Rowież bardzo ppotrzebuje tego zaświadczenia zrobiląm to samo, ma ktoś?? zeskanowaląm to zaświadczenie ale jest w pdf i nie wiem jak mam wyczyścic te pola... pomocy !

Powrót