Pytanie teoretyczne

• Autor wątku Autor wątku Br@y@n
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

Br@y@n

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witajcie..
mam pytanie dotyczące sprawcy wypadku, który prowadząc auto był pod wpływem alkoholu.. Miał ze sobą dwóch pasażerów, również będących pod wpływem alkoholu ( o zgrozo, że dopuścili do tego by kierowca prowadził)...
Jeden z pasażerów zażądał od ubezpieczalni odszkodowania ( z uwagi na jakiś tam uraz kręgów szyjnych). Odszkodowanie otrzymał (nie całe, ale coś tam dostał). Moje pytanie jest następujące... kto płaci to odszkodowanie? Ubezpieczyciel pojazdu? Kierowca? A może płaci je ubezpieczyciel pojazdu a potem pieniądze są egzekwowane od takiego kierowcy?
Proszę o odpowiedź.
Pozdrawiam

[cytat="Br@y@n":sues03kq]Ubezpieczyciel pojazdu? Kierowca? A może płaci je ubezpieczyciel pojazdu a potem pieniądze są egzekwowane od takiego kierowcy?[/cytat:sues03kq]

Ubezpieczyciel jest zobowiązany do zapłaty świadczeń, w dalszej kolejności dochodzi zwrotu (regres) zarówno od kierującego pojazdem jak też jego posiadacza (odpowiedzialność solidarna) ... art. 11 ust. 3 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych (...)

Dziękuję bardzo za odpowiedź..

a teraz jakby to ugryźć z drugiej strony... czy ubezpieczyciel powinien (musiał, mógł?) wypłacić odszkodowanie tej osobie poszkodowanej, jeżeli ona była świadoma tego, że pojazd prowadziła osoba pod wpływem alkoholu i nie miała nic przeciwko? Na zdrowy rozsądek (mój rozsądek) ubezpieczyciel nie powinien tego odszkodowania płacić...
Znacie może jakieś orzeczenia Sądów w podobnych sprawach?
Bardzo proszę znawców tematu o podpowiedź.

Pozdrawiam

W przypadku pasażera jadącego z pijanym kierowcą, takiemu pasażerowi przypisuje się tzw. przyczynienie do własnej szkody i w związku z tym odszkodowanie nie pokrywa całości jego strat. Niemniej jednak ubezpieczyciel jest zobowiązany do wypłaty odszkodowania w takiej części, w jakiej kierowca jest odpowiedzialny.

Powrót