Pytanie ucznia,z nieznanego materiału.

• Autor wątku Autor wątku Adrian2157
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Adrian2157

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,mam pytanie do państwa.
Moja dziewczyna chodzi do LO w krakowie.
Uczy się bardzo db,z wszystkiego ma same 4.
Jest tylko problem z angielskim,ale nie wynika to z jej winy,tylko z winy nauczycielki,która wyżywa się na uczniach.
Otóż,zapowiada sprawdzian. A na sprawdzianie,materiały,zadania,których nie omawiała,nie ma ich w zeszycie,podręczniku,po prostu nie mieli z nim styczności.A co za tym idzie,nie są w stanie sie tego nauczyć.
I takim własnie sposobem,moja zdolna dziewczyna ma juz 4 jedynki.
Rozmowa z wychowawca na ten temat,została przeprowadzona.
Wychowawca który podjął próbę rozwiązania problemu,został wyśmiany.
Jakie teraz podjąć kroki? Podobno rozmowa z dyrektorem,nic nie da,bo jest to nauczycielka,która pracuje w szkole już ładnych parę lat,i ma tak zwane "plecy",to nie pierwsza sytuacja ze niesprawiedliwie ocenia uczniów.
Petycje również w tym przypadku nie wiele zdziałają.
Może jakieś organy wyższe ?
Pozdrawiam,czekam na odpowiedzi,gdyż jest to ostatnia klasa LO przez co dziewczyna się stresuje że nie zostanie dopuszczona do matury.

Ilu jest uczniów w klasie? Ilu ma jedynki z tego sprawdzianu?

Na ta chwile dokładnie nie mam takiej odpowiedzi ile osób dostalo 1 z tego sprawdzianu.
Lekcje angielskiego są prowadzone w grupach.Klasa podzielona na 2 grupy.
Czyli jedna grupka liczy zaledwie 12-15 osób.
Ostatnio nauczycielka wymyśliła sobie że całą lekcje będzie pytać.
Nie zostało to sprowokowane zachowaniem uczniów czy coś takiego,po prostu miała zły dzien.
Cała klasa dostała ndst.Wyjątek.Jedna osoba 3,i 2 dopy,reszta ndst.
Z tego co mi mówiła dziewczyna właśnie te kilka osob ma takich ulubieńców którzy jej poprostu spasowali,i nie musi nic umieć ten uczeń żeby dostać pozytywna ocene.Dziewczyna która wyuczyla się wszsytkiego z podręcznika,z zeszytu,łącznie ze słówkami,i tak dostała ndst,ponieważ nauczyciel pyta z materiału z którym nigdy nie mieli stycznosci.

Jeśli na 15 uczniów- aż 13 dostaje jedynki, jak najbardziej trzeba interweniować (zaangażować rodziców na początek, rozmowa z nauczycielką, wychowawcą, dyrektorką, kuratorium).

Warto dokładnie odnotowywać datę i temat lekcji w zeszytach ( nie jednym, ale w całej klasie jeśli chcecie mieć dowody), żeby później porównać je z pytaniami na sprawdzianach. Sprawdziany, testy i kartkówki zbierajcie.
Dobrze zestawione fakty i zarzuty, należy skierować w pierwszej kolejności do Dyrekcji, na piśmie, jeśli odpowiedź nie będzie satysfakcjonująca, lub nic się nie zmieni pozostaje Kuratorium.
Zanim to zrobicie, przeanalizujcie, czy dany temat ( przerabiany na lekcji) nie zahacza przypadkiem o zagadnienia z kartkówek. Niestety żeby nauczyć się języka, nie można opierać się tylko na tym co było "omówione w szkole". Trzeba zajrzeć do książki i wkuwać na pamięć słówka i odmianę, Wbijać do głowy czasy i gramatykę. Później z tego są kartkówki.
Co innego jak omawiacie np. czas przeszły, a na kartkówce pani wam zadaje czas przyszły, którego faktycznie jeszcze nie omawialiście.

Powrót