Pytanie w sprawie stażu z UP

• Autor wątku Autor wątku Maciejowosz
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

Maciejowosz

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam, niedługo kończę staż, i w tym czasie robię sobie 4 dni wolne które mi przysługują jako dzień wolny ponieważ idę na 2 rozmowy z której jednej mam pewną pracę po niej. Moje pytanie brzmi: Czy jeżeli nie zgodzę się na przyjęcie po odbyciu 3 miesięcznego stażu do firmy w której odbywam staż, będę musiał ponieść jakieś konsekwencje finansowe, czy zostanę przez to wyrejestrowany poza tym że znalazłbym inną lepszą prace zarobkową( ale dopiero po odbyciu do końca stażu, po czym chciałbym przyjąć inna formę pracy w innej firmie)?

Z góry dziękuję.

Urząd pracy nie wyciąga konsekwencji za podjęcie pracy ;)

To wiem, ale czy po tym jak już zakończę staż, i powiem że nie chcę pracować w tej firmie co odbyłbym staż, a będę musiał czekać jeszcze np. kilkanaście dni na przyjęcie tej lepszej pracy? pytam bo nie wiem co mam robić, a do UP zapisałem się pierwszy raz.

To zależy co dokładnie podpisywał Pan w PUP przystępując do stażu. Czy było zobowiązanie do podjęcia pracy po stażu u organizatora stażu?

Nie pamiętam czy było jakieś zobowiązanie podjęcia stażu, Ja mam u siebie tylko skierowanie na staż( 3-miesięczny, nic tam dalej nie pisze o podjęciu pracy potem), listę obecności i sprawozdanie przebiegu stażu. Na skierowaniu na staż w informacjach o prawach osoby skierowanej na staż przeczytałem taki punkt: 17. Osoba bezrobotna zostanie zobowiązana do zwrotu kosztów stażu w przypadku gdy: b) przerwie staż z własnej winy( ale ja nie chce przerywać stażu tylko go do końca skończyć) chyba, że powodem przerwania stażu będzie podjęcie zatrudnienia, innej pracy zarobkowej lub działalności gospodarczej( chce się zatrudnić ale w innej firmie nie w tej co odbywam staż), i stąd moje pytanie, i przyznam trochę się boje z tym iść do UP, wole najpierw poznać opinię innych użytkowników forum, którzy wiedzą lub byli w podobnej sytuacji...

Powrót