Pytanie w związku z dofinansowaniem PFR

• Autor wątku Autor wątku wiktormalinowski
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
W

wiktormalinowski

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
23
Witam.
Próbuję się przebijać przez różne strony i nie mogę znaleźć odpowiedzi na takie pytanie:

Czy przedsiębiorca otrzyma dofinansowanie na 1 osobę czy na 2 osoby?

Opis sytuacji:

Mikrofirma - dofinansowanie w zależności od ilości pracowników.
Na koniec 2019 r był zatrudniony jeden pracownik na 3/4 etatu
Na początku marca zatrudniona kolejna osoba na umowę zlecenie kod ZUS 0411.
W sumie teraz 2 osoby, bo podaje się pełne liczby, a nie cząstkowe

Instrukcja PFR określa tak:

Określanie liczby pracowników firmy na etapie: ustalania wysokości subwencji dla mikrofirmy

1. Pracownikiem jest: (i) osoba zatrudniona na podstawie stosunku pracy (zgłoszona do ZUS z kodami ubezpieczenia: 0110, 0111, 0125, 0126, 0120) oraz (ii) osoba współpracująca z pracodawcą , niezależnie od formy prawnej (w szczególności na podstawie umów cywilnoprawnych, np. umowy zlecenia), zgłoszona do ubezpieczeń społecznych na ostatni dzień miesiąca poprzedzającego miesiąc złożenia wniosku o subwencję.

2. Przy wyliczaniu stanu zatrudnienia na potrzeby ustalenia wysokości subwencji dla mikrofirmy oraz umorzenia subwencji dla mikrofirmy/MŚP należy brać pod uwagę osoby zatrudnione na podstawie stosunku pracy zgłoszone do ubezpieczeń społecznych z kodami ubezpieczenia: 0110, 0111, 0125, 0126, 0120 (w prze-liczeniu na pełne etat y) oraz osoby współpracujące z pracodawcą zgłoszone do ubezpieczeń społecznych z kodami: 0411, 0417, 0426, 0428, 020 0, 2241, 2242, 0511, 0545. Należy uwzględniać również osoby przebywające na urlopie macierzyńskim, ojcowskim, rodzicielskim, wychowawczym ( kody: 1240, 1211).3. W przypadku ułamkowych etatów osób zatrudnionych na podstawie stosunku pracy należy zsumować ułamkowe części etatów. Wynik sumowania nie musi być liczbą całkowitą (czyli może wynieść np. 1,75 etatu).4. Każda osoba współpracująca z pracodawcą traktowana jest jak jeden etat (niezależnie np. od liczby godzin na umowie zlecenia).

koniec cytatu.

Wydawało mi się, że do wypłaty pomocy powinny się kwalifikować 2 osoby.
A wygląda na to, że kalkulatory próbne zaliczają jedynie pracownika będącego na stanie firmy w dniu 31.2019 r. Pokazują pomoc dla jednej osoby.

Jeżeli tak by było to gdyby ktoś jeszcze nie znając - nie przewidując sytuacji na pocz. marca zatrudnił np kolejne 5-6 osób to musiałby teraz utrzymać pracę tych nowych 5-6 etatów + ten z poprzedniego roku, a otrzyma subwencję jedynie na 1 osobę ...??? Coś mi tu nie pasuje
czy ktoś potrafi to wyjaśnić?

Nigdzie nie mogę znaleźć wyjaśnienia. Albo może ktoś wie, gdzie dzwonić czy pytać żeby szybko uzyskać odpowiedź?

Dziękuję za pomoc.

Powrót