Pytanie z zakresu Prawa o Ruchu Drogowym

• Autor wątku Autor wątku danield
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

danield

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
PoRD stanowi w art. 2. "chodnik - część drogi przeznaczoną do ruchu pieszych". Idzie więc sobie obywatel i ma przed sobą pas utwardzonej nawierzchni podzielonej na nawierzchnię asfaltową i nawierzchnię kostkową tej samej wysokości o równej szerokości i staje przed pytaniem co to jest? Czy to wykostkowane jest przeznaczone do ruchu pieszych? Czy to wyasfaltowane jest przeznaczone do ruchu pieszych? Czy może obie części są przeznaczone do ruchu pieszych? Czy może mogą się tam poruszać pojazdy? A może ten obszar choć publicznie dostępny w ogóle nie podpada pod drogi publiczne? Czy obywatel jest zdany wyłącznie na swą domyślność w zakresie "przeznaczenia"?

Zdjęcia przykładu stanowiącego inspirację do postawienia powyższych pytań nie zamieszczę, bo w chwili obecnej rozważany odcinek został wyposażony w odpowiednie oznakowanie poziome i pionowe (P-23 i znak C-13|C-16). Pytania pozostają jednak aktualne.

Z góry dziękuję za odpowiedzi :)

Jak czytałem ten post to już chciałem zacząć pisać o znakach... ale widać ze zostało to nadmienione w daleszej częsci wypowiedzi i taka jest poprawna odpowiedz. Droga taka powinno zostać oznaczona znakami drogowymi, po nich obywatel będzie wiedział która część jest przeznaczona dla niego.

Czyli słusznie domniemuję, że przed umieszczeniem znaków sytuacja była conajmniej problematyczna i w przypadku kolizji rowerzysty (albo nawet zmotoryzowanego) z pieszym mógłby powstać spór prawny?

Czy słusznie przypuszczam, że w takiej sytuacji sąd wziąłby stronę pieszego uzasadniając, że to prowadzący pojazd mechaniczny powinien zachować szczególną ostrożność? Jak wyglądają takie kwestie w przypadku nieoznakowanych dróg gruntowych gdzie przecież jeżdżą pojazdy a brak jest wyznaczonego pobocza?

//Edit

A jakby kogoś to interesowało to miałem na myśli fragment krakowskiej trasy rowerowej "Młynówka Królewska" od al. Kijowskiej na wschód. Notabene odcinek na zachód od tej ulicy, do ulicy Racławickiej pozbawiony jest jakiegokolwiek oznakowania i dopiero za tą ulicą pojawia się znak łączący symbole znaków C-13 i C-16 rozdzielone linią poziomą.

Powrót