Pytanie - złamanie godnosći ??

• Autor wątku Autor wątku anianow8
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

anianow8

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
25
Witam mam takie nie typowe pytanie. jestem z Elbląga na jednym z elbląskich portali zostało zamieszczone zdjęcie bezdomnego lezącego na ławce na tle elbląskiego dworca zdjęcie zatytułowane jest '' Czas wolny '' czyli ewidentnie chodziło o mężczyznę znajdującego się na fotografii, twarzy mężczyzny nie widać jednak jego identyfikacja nie jest trudna .. wystarczy przejść się w wieczornych porach przez dworzec . Ja jako mieszkanka Elbląga jestem oburzona osobą która nadesłała to zdjęcie i redakcja która zezwoliła na to aby to zdjęcie krążyło po internecie. i Tutaj rodzi się moje pytanie czy godność mężczyzny znajdującego się na fotografii została naruszona ?? liczę na odpowiedź. pozdrawiam:)

Z tego co piszesz wynika, ze nie są podane żadne jego dane osobowe, wizerunek w pewnym stopniu jet ukryty a więc uważam, że nie zostały tu naruszone cudze dobra osobiste. To że ty możesz go rozpoznać nie oznacza, ze moze to zrobić kto inny.

dzisaj przechodząc do szkoły przez dworzec byłam swiadkiem wyzwisk skierowanych w strone tego Pana . Dwóch , że tak brzydko sie wyraze '' gówniarzy '' naśmiewało się właśnie z tego zdjęcia... Ponieważ jeden z tych chłopaków to mój sąsiad spytałam się o jakie zdjęcie chodzi (tak z ciekawości) i to właśnie on pokazał mi to zdjęcie.

Witam,

to jest kwestia możliwości jednoznacznej identyfikacji osoby - jeśli nie widać twarzy, a jedynie sylwetkę w ogólności, to mogłoby być wątpliwości. Co innego kwestie etyczne...

Również nie uważam, aby zostały naruszone dobra osobiste osoby sfotografowanej. Zresztą, tylko przedstawiony na zdjęciu bezdomny mógłby złożyć ewentualne doniesienie. Kwestie moralne... ja bym takiej fotografii nie wykonał, a co dopiero publikował... ot, prasa.

Facet zadawał sobie sprawę z tego co robi i nie można się dziwić, że tego typu czyn w miejscu publicznym kogoś zainteresował.

Parovuz w pewnym sensie masz rację mężczyzna sam zgotował sobie taki los ... ale czy jest to powód do tego aby stał się on pośmiewiskiem ?? bo inaczej nie odbieram wystawienia tak żenującego zdjęcia na forum publiczności i do tego taki '' kabaretowy'' podpis '' CZAS WOLNY.. " . czytając komentarze pod tym właśnie zdjęciem wdze , że mnie tylko ja jestem zbulwersowana zaistniała sytuacją ....

Powrót