Pytanie

• Autor wątku Autor wątku justynn
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
J

justynn

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
14
Witam! Znalazłam się w bardzo trunej sytuacji! We wrześniu 2005 r,zlikwidowano sklep w którym pracowałam. Zbiegło się to z chorobą mego teścia , którym trzeba było się zająć.Nie było wtedy innej możliwości ,teść po udarze sparaliżowany...Utrzymywałam się z emerytury teścia. Po trzech latach teść umarł, a ja zostałam bez środków do życia ,z bardzo nadszarpniętym zdrowiem nie pozwalającym na powrót do pracy w dawnym zawodzie.Mam w tej chwili 55 lat ,30 lat pracy i od prawie pięciu lat nie pracuję zawodowo.Utrzymujemy się z mężem i synem (maturzysta)z 1100zł.pensji męża.Nie wiem czy mam jakieś szanse na rentę czy zasiłek przedemerytalny.Wszelkie próby podjęcia pracy , kończą się fiaskiem.Chyba zewzględu na wiek i sporą otyłość.Jest coraz trudniej.Syn chce podjąć studia i co mam mu powiedzieć ,żeby poszedł do pracy?Jestem załamana!

Aby uzyskać rentę musiałabyś według prawa być niezdolna do pracy.

"Za niezdolną do pracy uważa się osobę, która całkowicie lub częściowo utraciła zdolność do pracy zarobkowej z powodu naruszenia sprawności organizmu i nie rokuje odzyskania tej zdolności po przekwalifikowaniu.

Całkowicie niezdolną do pracy jest osoba, która utraciła zdolność do wykonywania jakiejkolwiek pracy. Za częściowo niezdolną do pracy uważa się osobę, która utraciła – w znacznym stopniu – zdolność do pracy zgodnej z posiadanym przez nią poziomem kwalifikacji."

Jeśli chodzi o proporcje wieku do stażu pracy to spełniasz wymagania, natomiast musiałabyś udowodnić iż jesteś niezdolna do pracy.

Czy rozmawiałaś z doradcą z Urzędu Pracy?

Jeszcze tak na marginesie jedna opcja: możesz postarać się o rentę szkoleniową: jeśli udowodnisz że nie jesteś w stanie pracować w dotychczasowym zawodzie przysługuje Ci również renta szkoleniowa na okres sześciu miesięcy dla przekwalifikowania (z możliwym wydłużeniem do 30 miesięcy).

Ocena niezdolności do pracy następuje w formie orzeczenia wydanego przez lekarza orzecznika Zakładu Ubezpieczeń Społecznych. Lekarz orzecznik ocenia niezdolność do pracy, jej stopień, a także dokonuje ustaleń w nastepującym zakresie:

- daty powstania niezdolności do pracy,

- trwałości lub przewidywanego okresu trwania niezdolności do pracy,

- związku przyczynowego niezdolności do pracy lub śmierci z określonymi okolicznościami,

- niezdolności do samodzielnej egzystencji,

- celowości przekwalifikowania zawodowego.

Postępowanie o przyznanie renty wszczyna się na podstawie wniosku złożonego na formularzu ZUS Rp-1. Oddział ZUS, do którego skierowaliśmy wniosek, kieruje osobę ubiegającą się o świadczenie do lekarza orzecznika, lekarza konsultanta, psychologa lub na obserwację szpitalną.

Serdecznie dziękuję za informacje! Zaczynam działać! Pozdrawiam!

Powrót