pytanie

• Autor wątku Autor wątku greniu222
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

greniu222

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
witam mam pytanie pare lat temu jechałem w niemczech z kolegą samochodem i on spowodował wypadek ja trafiłem do szpitala na załozenie gipsu.teraz przyszło mi do zapłaty za szpital.co bedzie jesli niezapłace lub sie spóznie ze spłatą??

Mogą Cię pozwać o zapłatę, prawdopodobnie w miejscu świadczenia, więc w Niemczech. Doręczenie pozwu potrwa pełnie z pół roku, więc dłuższy czas nic o sprawie nie będziesz słyszał. Taki wyrok można egzekwować także w Polsce.
Jeżeli roszczenie jest zasadna, radze zapłacić i domagać się zwrotu od NFZ. W nagłych przypadkach możesz korzystać z usług zagranicznej służby zdrowia a NFZ musi Ci zwrócić koszty.

aha dzięki.a jak np teraz pojade do niemiec i bede miał kontrole to coś mi grozi??

a to nie miałeś karty zdrowotnej Europejskiej,,,to rachunek musi polska zapłacić jak miałeś takowa karte

Bez wyroku nic Ci nie grozi. Policja nie wie, że ktoś domaga się od Ciebie zapłaty. Jeżeli zapadnie niekorzystny dla Ciebie wyrok i wierzyciel będzie próbował go egzekwować, mogłaby Cię policja ewentualnie zatrzymać.

Powrót