Pytanie ...

• Autor wątku Autor wątku Futyrna
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
F

Futyrna

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Mam pewien problem otóż 2 dni temu zgubiłem dowód osobisty a niestety paszportu nie posiadam co więcej za 15 dni mam wyjazd i moje pytanie brzmi ,czy istnieje możliwość przekroczenia granicy na książeczce wojskowej czy to jednak za mało , co powinienem zrobić i czy w ogólę mam jeszcze szanse jakiekolwiek na wyjazd, czy jednak z mojego wyjazdu nici .. ?

przecież nie ma granic na terenie UNI Europejskiej

przecież nie ma granic na terenie UNI Europejskiej
Radek1975
Obowiązuje paszport lub dowód osobisty
Brak tych dokumentów przy kontroli karane i deportacja do kraju

SPROSTOWANIE

W 22 krajach UE nie obowiązują już kontrole graniczne. Zniesienie kontroli na granicach wewnętrznych było możliwe dzięki tzw. układowi z Schengen , którego postanowienia stanowią część prawa UE. Układ ten znosi kontrole na granicach wewnętrznych, ustanawiając w zamian skuteczną kontrolę na granicach zewnętrznych UE i wprowadzając wspólną politykę wizową. Do Schengen należą wszystkie kraje UE, z wyjątkiem Bułgarii, Cypru, Irlandii, Rumunii i Wielkiej Brytanii. Islandia, Norwegia i Szwajcaria są również członkami Schengen, choć nie należą do UE.

Oznacza to, że wybierając się w podróż do tych pięciu krajów, należy zabrać ze sobą ważny paszport lub dowód osobisty, podobnie jak przy przekraczaniu zewnętrznej granicy UE.

Dokumenty te warto mieć przy sobie również podczas podróży po terytorium UE, ponieważ mogą być wymagane do potwierdzenia tożsamości lub ze względów bezpieczeństwa.

1. Granice w Europie dalej istnieja, nie ma tylko kontroli paszportowych, co nie oznacza, ze mozna przebywac na terenie innego panstwa czlonkowskiego Unii Europejskiej bez dokumentu tozsamosci!

2. Ksiazeczka wojskowa nie jest dokumenten uprawniajacym do przekroczenia granicy, zreszta jej nie wolno wywozic za granice, o ile dobrze pamietam przepisy wojskowe

Zgube nalezy zglosic na policji Oni wydaja pisemko. Udaj sie do ambasady, paszport tymczasowy otrzymasz w tym samym dniu w ktorym zlozysz wniosek.
Pozdrawiam

bolo007 napisał:
Zgube nalezy zglosic na policji Oni wydaja pisemko. Udaj sie do ambasady, paszport tymczasowy otrzymasz w tym samym dniu w ktorym zlozysz wniosek.
Pozdrawiam

Policja nie wydaje zaświadczeń o zagubieniu dokumentu:!::!:

Radek1975 napisał:
Policja nie wydaje zaświadczeń o zagubieniu dokumentu:!::!:

Przepraszam zagalopowalem sie mi wydano ale mnie okradziono:mad:
Wiec jedynie Konsulat Cie ratuje

Powrót