Pytanie

• Autor wątku Autor wątku simon199292
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

simon199292

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
7
Witam serdecznie.
Ja oraz 4 inne osoby dostaliśmy ofertę pracy w Holandii. Wymogiem było podpisanie umowy w Rumuni w Bukareszcie.
Podpisaliśmy tam umowę na czas nieokreślony. W umowie wynagrodzenie miesięczne wynosiło 700 lei, po zapytaniu pani prezes powiedziała ona iż w Holandii będziemy podpisywać jeszcze jedną umowę. Po powrocie zapytaliśmy szefa z którym wszystko wcześniej było ustalane o umowe, w odpowiedzi dostaliśmy iż dostaniemy umowe Rumuńską. Stawka która nam oferują to 8 euro *na rękę*. Wszystko zaczyna nam wydawać się coraz bardziej dziwne. Dzisiaj po pierwszym dniu pracy rozmawialiśmy z menadżerem, który powiedział że zostały przez nas zwolnione 5 osób tylko dlatego że jesteśmy tansi.
Czy jesteście w stanie ocenić sytuacje? Jakie korzyści z Rumuńskiej umowy ma pracodawca w Holandii?

Dziękuje z góry za pomoc

To raczej samemu trzeba ocenić sytuację!
Różne firmy rejestrują firmy np. w Rumunii, na Cyprze albo jeszcze gdzieś tam, po to aby odprowadzać jak najniższe podatki.
Natomiast treść umowy przed podpisanie należy DOKŁADNIE przeczytać, aby później nie było rozczarowania. Treść umowy powinna być również w języku polskim.

Na tym kontrakcie w sumie nic nie bylo, dostalismy kopiie po polsku. Ile godzin i jakie tam zasady obowiazuja. Tutaj najbardziej chodzi o te podatki. Czy to wzystko moze byc legalne ? Czy płacą podatki w Holandii też?

No to tego nikt Ci nie powie właśnie na tym forum!
Najlepiej jest zapytać pracodawcę i przy okazji zapytać się czy również możecie się rozliczyć z podatku /może to być rozliczenie korzystne lub niekorzystne - w przypadku odprowadzania niskiej kwoty podatku do urzędu/ oraz czy są płacone świadczenia socjalne i składka emerytalna. Należy także zapytać w jakim kraju jest odprowadzany podatek, bo być może nie jest odprowadzany w Holandii, a innym kraju.
Pracodawca powinien Wam udzielić odpowiedzi, gdyż to są bardzo ważne sprawy.

Pytałem powiedziano mi ze tak ale wszyscy w pracy mowia ze to straszny kretacz jest. Dostałem tzw solaris czyli rozliczenie z wyplaty, na ktorym nie ma w ogole zadnej kalkulacji podatkow. Widzialem solarisy innych osob pracujach w tej samej firmie ale przez inna agencje na ktorych wszystko jest wyszczegolnione.
Jest jakas mozliwosc sprawdzenia czy pracodawca odprowadza za mnie podatki?

Najlepiej skontaktowac sie z urzedem podatkowym i wtedy bedzie wiadomo czy jest odprowadzany podatek czy tez nie.

Powrót