pytanie

• Autor wątku Autor wątku damian16212
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

damian16212

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
witam jestem nowy na tym forum przepraszam jezeli zly dzial :confused: mam takie pytanie: za moim znajomym byl wydany list gonczy za nie stawienie sie do odbycia kary i go zlapali niedawno to od razu go zawiezli do wiezienia czy na przesluchanie na policje? prosze o szybka odp pozdrawiam

Bez wyroku nie mogą go przecież wsadzić do więzienia, co najwyżej do aresztu śledczego, chyba, że zbiegł z ZK.

Jeżeli ktoś nie stawia się dobrowolnie do odbycia kary do wyznaczonego więzienia czy aresztu w określony dzień, wydaje się za nim list gończy. Jeżeli zostanie złapany jest przetransportowywany do wyznaczonego zakładu penitencjarnego. Może być przecież złapany zupełnie w innym końcu kraju.

to bylo mniej wiecej 3 tygodnie temu i on zostal zlapany w miejscu zamieszkania

Dobrze, chodzi o to gdzie znajduje isę obecnie? Jeśli tak, to w areszcie/zk.

o to mi chodzi a mogli go zabrac na przesluchanie czy od razu do zk?

Raczej nie powinien, ale prawo a praktyka to 2 różne rzeczy.

damian16212 napisał:
o to mi chodzi a mogli go zabrac na przesluchanie czy od razu do zk?
a na jaką okoliczność mieli by go policjanci sluchać do zakończonej prawomocnym wyrokiem sprawy?

Coś mi tu nie gra. Skoro miałby wracać do zakładu karnego, to uciekł zapewne już po zakończonej prawomocnym wyrokiem sprawie.

jadlos napisał:
Coś mi tu nie gra. Skoro miałby wracać do zakładu karnego, to uciekł zapewne już po zakończonej prawomocnym wyrokiem sprawie.
Niekoniecznie

A jaką - jeśli można wiedzieć - przewidujesz inną możliwość?

on poprostu mial stawic sie na odbycie kary ale ukrywal sie i byl poszukiwany to jak uwazacie zabrali go od razu do zakladu?

Czyli miałem rację - odbyło się to już po uzyskaniu prawomocnego wyroku. ;) Najprawdopodobniej od razu został przetransportowany do Zakładu Karnego.

Powrót