Pytanko Prawo jazdy UE kontra polskie przepisy drogowe

• Autor wątku Autor wątku BOTT_anglia
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

BOTT_anglia

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam
To jest mój pierwszy post wiec proszę o wyrozumiałość ....

Mam pytanko odnośnie sytuacji jaka przytrafiła mi się zeszłego roku na teranie Polski , mianowicie od 3,5 roku mieszkam (nie posiadam rezydentury) na teranie Wielkiej Brytanii , nie zdecydowałem się na wymianę prawa jazdy na brytyjskie ponieważ nie ma takiego obowiązku gdyż posiadam tylko kat. B , jestem posiadaczem pojazdu zarejestrowanego w Uk na angielskich rejestracjach ( prawa strona kierownica ) zeszłego roku spędzając wakacje w PL zostałem zatrzymany w miejscowości Jaworzno do rutynowej kontroli , po okazaniu dokumentów ( prawo jazdy UE + mot + log book + insurance ) pan policjant oznajmił mi iż zatrzymuje mi prawo jazdy a samochód wędruje na parking policyjny , ponieważ adres zameldowania w prawo jazdy (UE) jest inny niż adres zamieszkania na dokumentach samochodu , na co ja dostałem białej gorączki i po 45 min tłumaczenia iż nie posiadam rezydentury a o confirmation of permanent residence moge sie starać dopiero za 1,5 roku . Sprawa tamtego wieczoru zakończyła sie następująco pan policjant powiedział mi że ma dziś dobry dzień i dlatego mi da szanse ale bedzie szukał mojego samochodu na drogach i następny raz kiedy mnie zatrzyma zostanę odwieziony na komisariat w kajdankach a auta juz nie odzyskam. Rozgorączkowany całą to sytuacją następnego poranka ( autobusem ) udałem sie na komisariat do naczelnika wydziału drogowego wyprostować tą sytuacje , gdzie dowiedziałem sie cytuje

" polska to taka zabita dechami dziura iż do nas dyrektywy unijne nie docierają na czas , my niby mamy respektować prawo unijne ale nie mamy do tego polskich przepisów co za tym idzie i Pan (ja ) ma racje i policjant miał racje , proponuje rozwiązanie , ja porozmawiam z tym policjantem i na następny raz on uda że pana nie widzi na drodze , miłego urlopu w Polsce "

W tym roku zamierzam znów pojechać do Polski na 3 tyg. angielskim samochodem z prawem jazdy Unii Europejskiej wiec proszę niech mi ktoś wyjaśni co mam zrobić aby wszystko było legalnie

Pozdrawiam

Kiedyś, jeśli posiadacz prawa jazdy zmienił miejsce zamieszkania lub zatrudnienia z jednego Państwa Członkowskiego na inne, musiał wymienić prawo jazdy w ciągu jednego roku (dyrektywa 80/1263/EWG). Ten obowiązek zniesiono 1 lipca 1996 r. i od tej pory wymiana praw jazdy jest dobrowolna. Przeczytaj jak obecnie brzmi art. 8 dyrektywy 80/1263/EWG

Powrót