Pytanko

• Autor wątku Autor wątku Rafalesco
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Rafalesco

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam Szanownych Użytkowników.

Mam takie pytanie, czy w Niemczech według prawa drobna kradzież poniżej danej kwoty jest wykroczeniem ?
Bo w Polsce mamy tak, że kradzież np w sklepie poniżej kwoty 250zł jest traktowana jako wykroczenie i niema z tego poważnych problemów prawnych. Chciałbym po prostu wiedzieć czy w Niemczech też tak jest ? A jeżeli tak to do jakiej kwoty kradzież jest traktowana bardziej ulgowo.

Z góry dziękuje za odpowiedź.
Pozdrawiam

Zaznaczam, że nie zapoznawałem się nigdy z niemieckimi ustawami, jest to sprawa, o której słyszałem.
Drobna kradzież w Niemczech to kwota do 50 euro. Dostaje się wtedy nakaz karny od prokuratora. Ustalana jest stawka dzienna i wymierza się ich określoną ilość (kara pieniężna).
Jeszcze raz powtarzam, że informacje te nie są sprawdzone. Czytałem o tym, natomiast nie opieram się na niemieckich ustawach.

Kamilb2 napisał:
Zaznaczam, że nie zapoznawałem się nigdy z niemieckimi ustawami, jest to sprawa, o której słyszałem.
Drobna kradzież w Niemczech to kwota do 50 euro. Dostaje się wtedy nakaz karny od prokuratora. Ustalana jest stawka dzienna i wymierza się ich określoną ilość (kara pieniężna).
Jeszcze raz powtarzam, że informacje te nie są sprawdzone. Czytałem o tym, natomiast nie opieram się na niemieckich ustawach.

A gdzie to czytałeś ??

Nie podam niestety źródła. Sprawdź czy na tym forum nie ma podobnego wątku.

Halo czy nikt nie jest w stanie mi odpowiedzieć !?

Powrót