PZU, podwójne ubezpieczenie OC i pismo przesłane po 2 miesiącach

• Autor wątku Autor wątku NimnuL
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

NimnuL

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
27
Króciutko: PZU przesyła do mnie pismo z datą 20.11 czyli blisko 2 miesiące po rzekomym rozpoczęciu ubezpieczenia - czy 20.11 to data zawarcia umowy?

A teraz dłużej i chronologicznie:
- pakiet dealerski (PZU - AC/OC/NW/Assistance itd.) skończył się 27.09.2017
- kilka tygodni przed upływem końca ubezpieczenia zawarłem umowę z innym zakładem ubezpieczeń
- drogą elektroniczną wypowiedziałem z PZU umowę krótko przed upłynięciem terminu ubezpieczenia ale najwyraźniej nie dotarło, zagubiło się lub utknęło gdzieś w spamie
- kilka dni temu trafiło do mnie pismo (ale dopiero dzisiaj otworzyłem kopertę) datowane na 20.11.2017 informujące o automatycznym przedłużeniu ubezpieczenia OC (OC oraz PZU Pomoc w Drodze - jakiś dodatkowy pakiet) oraz uprzejmą prośbę o wpłatę kwoty na podane konto
- wlepili jakąś absurdalną kwotę, samo OC w wysokości poprzedniego pakietu dealerskiego lub obecnego AC/OC/NW/Assistance itd. czyli chyba w ogóle nie wzięli pod uwagę 60% zniżek jakie mam
- dopiero dzisiaj otworzyłem kopertę i dzisiaj ponownie wypowiedziałem umowę, tym razem na druku dot. art. 28 o podwójnym ubezpieczeniu OC
- nikt z PZU wcześniej nie kontaktował się ze mną telefonicznie, mailowo, korespondencyjnie w sprawie przedłużania ubezpieczenia

Pytania:
- czy w związku z datą piśmie mogę traktować 20.11.2017 jako datę zawarcia umowy z PZU?
- mam podstawy do reklamacji / wypowiedzenia umowy i ewentualnego zwrócenia pieniążka tylko za okres od 20.11.2017 do 02.12.2017?
- wygląda na błąd z ich strony? pismo 2 miesiące po rozpoczęciu okresu ubezpieczenia? dopiero teraz mam druczek dot. ubezpieczenia OC czyli tak na prawdę przez 2 miesiące nie miałem prawa poruszać się po drodze (gdybym nie miał ubezpieczenia w innym towarzystwie)

Na piśmie widnieje:
"Warszawa, dnia 20.11.2017r.
Potwierdzenie zawarcia umowy ubezpieczenia
Nr polisy: xyz

Szanowny Panie,
Informujemy, że nie otrzymaliśmy skutecznego wypowiedzenia umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych. Dlatego została ona zawarta na kolejne 12 miesięczny (<-- nawet poprawnie napisać nie potrafią) - na podstawie art. 28 ust. 1 Ustawy z dnia ble ble ble ...
Przesyłamy potwierdzenie zawarcia umowy obowiązkowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych na kolejny okres od 28.09.2017 do 27.09.2017."

Napisali od kiedy rozpoczyna się ubezpieczenie, więc nie od 20.11.2017. lecz od 28.09.2017. i inaczej nie będzie.
Nie wiem po co składałeś wypowiedzenie drugi raz i to nieskutecznie,bo nie ten artykuł ustawy.
Trzeba było składać reklamację w PZU i żądać wyjaśnień,bo skoro złożyłeś drogą elektroniczną i masz jeszcze tego maila,to wystarczy to udowodnić. Jakiś czas temu mieli problem z takimi wypowiedzeniami, ale to da się wyjaśnić.

karambol napisał:
Napisali od kiedy rozpoczyna się ubezpieczenie, więc nie od 20.11.2017. lecz od 28.09.2017. i inaczej nie będzie.
Nie wiem po co składałeś wypowiedzenie drugi raz i to nieskutecznie,bo nie ten artykuł ustawy.
Trzeba było składać reklamację w PZU i żądać wyjaśnień,bo skoro złożyłeś drogą elektroniczną i masz jeszcze tego maila,to wystarczy to udowodnić. Jakiś czas temu mieli problem z takimi wypowiedzeniami, ale to da się wyjaśnić.

Dzięki. Drugie wypowiedzenie złożyłem na piśmie powołując się na artykuł 28A. Według pracownika na infolinii jest to właściwy formularz.

Reklamację złożyłem w osobnej komunikacji.

Okazało się, że PZU wysłało do mnie (tak twierdzą) listem nierejestrowanym informację o przedłużeniu umowy i jej warunkach. List ten nigdy do mnie nie trafił a oni nie mają dowodów na to, że mnie powiadomili pomimo, że są do tego zobowiązani: https://rf.gov.pl/pytania-i-odpowie...ngacyjna____w_ubezpieczeniu_odpowiedzi__20255

Czy w związku z tym mam podstawy do reklamacji, skoro nie wywiązali się z obowiązku poinformowania mnie (lub poinformowali nieskutecznym kanałem?)

NimnuL napisał:
Dzięki. Drugie wypowiedzenie złożyłem na piśmie powołując się na artykuł 28A. Według pracownika na infolinii jest to właściwy formularz.
Owszem, skuteczny, ale w #1 napisałeś

NimnuL napisał:
wypowiedziałem umowę, tym razem na druku dot. art. 28 o podwójnym ubezpieczeniu OC
Dlatego napisałam,że nieskutecznie

NimnuL napisał:
Okazało się, że PZU wysłało do mnie (tak twierdzą) listem nierejestrowanym informację o przedłużeniu umowy i jej warunkach. List ten nigdy do mnie nie trafił a oni nie mają dowodów na to, że mnie powiadomili pomimo, że są do tego zobowiązani: https://rf.gov.pl/pytania-i-odpowie...ngacyjna____w_ubezpieczeniu_odpowiedzi__20255

Czy w związku z tym mam podstawy do reklamacji, skoro nie wywiązali się z obowiązku poinformowania mnie (lub poinformowali nieskutecznym kanałem?)
Mógłbyś jedynie kwestionować cenę ubezpieczenia, bo po to jest to pismo, aby klient mógł wypowiedzieć, jeśli oferta jest zbyt droga.
Samej zasadności wznowienia nie da się podważyć.
To reguluje ustawa o ubezpieczeniach obowiązkowych i posiadacz pojazdu nie może się bronić tym,że jej nie zna.

karambol napisał:
Samej zasadności wznowienia nie da się podważyć.

Dziękuję.
Czy fakt, że nie poinformowali mnie (w sposób skuteczny) o możliwości i sposobie wypowiedzenia cokolwiek tu zmienia?
Czy fakt, że dopiero po 2 miesiącach poinformowali mnie o fakcie przedłużenia ubezpieczenia cokolwiek zmienia?

Tak czy inaczej jestem na etapie reklamacji. Póki co wywalczyłem zniżki, które mi się należały, a nie zostały przez system naliczone. W najgorszym wypadku zapłacę naliczoną opłatę za okres od początku ubezpieczenia do dnia wypowiedzenia. Będę miał nauczkę i tyle.

Dzięki za podpowiedzi.

Pozostawiam rozwiązanie tematu ku potomnym - warto dyskutować z ubezpieczycielem w takiej sytuacji. Moją argumentacją był brak skutecznego poinformowania mnie (zwykły list nierejestrowany prawdopodobnie się zgubił lub nie został wysłany przez pomyłkę, mimo że twierdzili że został wysłany).

Po pewnym czasie z PZU przyszło powiadomienie, że wszelkie koszty zostały wycofane.

Powrót