PZU - Windykacja

• Autor wątku Autor wątku kriss44
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kriss44

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
11
Witam.
Nie wiem co mam robić, sprzedałem samochód nabywca miał uiścić drugą ratę ubezpieczenia. Ja jestem uczniem Technikum mieszkam w rodzinie zastępczej i nie stać mnie było zapłacić raty ubezpieczenia, dlatego sprzedałem samochód, drugą rate miałem opłacić 10.04, samochód sprzedałem 18.04. Dostałem list windykacyjny w sprawie opłacenia ubezpieczenia mimo że samochód został już dawno sprzedany, gdy dostawałem listy z PZU o przypomnieniu zapłaty poszedłem z nim do ubezpieczyciela i powiedział mi żebym się nie przejmował bo te listy przychodzą i trzeba je anulować z komputera PZU.
Muszę zapłacić to ubezpieczenie czy pisać list do PZU, pisałem już e-maila dostałem potwierdzenie ale żadnej wiadomości zwrotnej.
Proszę o pomoc ponieważ nie stać mnie na spłatę tej raty.
Pozdrawiam.

Termin płatności był 10.04 a zatem ty miałeś zapłacić. Dalsze sprawy ubezpieczenia uzgadniasz z kupującym - czy on kontynuuje (i ci np. refunduje), czy rozwiązuje umowę. Sprzedaż pojazdu należało też od razu zgłosić w PZU.

Zbywca pojazdu po spisaniu umowy kupna-sprzedaży ma obowiązek przekazać nabywcy aktualne ubezpieczenie OC pojazdu (dokumenty potwierdzające zawarcie umowę) oraz w ciągu 30 dni poinformować ubezpieczyciela o zmianie właściciela pojazdu. Dopełnienie tego obowiązku leży w interesie sprzedającego, ponieważ jeśli nabywca nie zgłosi do towarzystwa faktu kupna auta, dla ubezpieczyciela właścicielem pojazdu nadal będzie zbywca.

Sprzedający może starać się o zwrot niewykorzystanej składki ubezpieczenia komunikacyjnego tylko i wyłącznie w przypadku wypowiedzenia przez nabywcę umowy OC w ciągu 30 dni od dnia zakupu pojazdu.

Nabywca może, ale nie musi rezygnować z polisy poprzedniego właściciela – jest to jego wybór. Często jednak zdarza się tak, że zbywca od razu przy podpisywaniu umowy kupna samochodu podsuwa kupującemu wypowiedzenie umowy ubezpieczenia OC komunikacyjnego.

Zatem ustal w PZU czy nabywca zapłacił ratę bądź czy wypowiedział umowę. Jeśli zapłacił - znaczy że bałagan mają. Jeśli nic nie płacił ale wypowiedział w ciągu 30 dni to wtedy opłacić musisz za okres przypadający na ciebie, od daty raty do daty rozwiązania umowy. Jeśli jednak ani nie zapłacił, ani umowy nie wypowiedział, to musisz zapłacić tę ratę w calości

Powrót