Rachunek, a brak dzialalnosci gosp.

• Autor wątku Autor wątku stefa
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

stefa

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Witam serdecznie!
Otrzymalam propozycje wykonania konkretnego zlecenia. Firma chcialaby otrzymac ode mnie na koniec rachunek (mowili o rachunku uproszczonym). Problem w tym, ze ja nie prowadze dzialalnosci gospodarczej. Czy moge w takim razie wystawic jakikolwiek rachunek? Slyszalam, ze cos takiego, jak rachunek uproszczony, juz nie istnieje :wow: Jak pozniej z kwestia rozliczenia sie z Urzedem Skarbowym z mojej strony? Kwota po wykonanej pracy mialaby wyniesc 1200zł.
Dodam tylko, ze zleceniodawca nie jest jednoczesnie moim pracodawca. Obecnie jestem osoba bezrobotna, nie zarejestrowana w UP.

jezeli wykonanie zlecenia byloby np wytworzeniem jakiegos przedmiotu to moze lepiej by bylo sprzedać tej firmie ten przedmiot, rachunków uproszczonych juz nie ma wiec wtedy umowa kupna sprzedaży z podaniem kwoty i sprawa zalatwiona.

Chodzi o wykonanie przeze mnie makijazy modelkom. Firma zyczy sobie jakiegos rachunku.

hmm. no to sposob opisany przeze mnie odpada. mozna by zrobic tak ze np. załatwiasz taki rachunek za przysłowiową kawę z firmy ktora zawodowo "maluje" ludzi i przestawiasz firmie ktora go od Ciebie rząda i gotowe.

[cytat="niespodzianka"]hmm. no to sposob opisany przeze mnie odpada. mozna by zrobic tak ze np. załatwiasz taki rachunek za przysłowiową kawę z firmy ktora zawodowo "maluje" ludzi i przestawiasz firmie ktora go od Ciebie rząda i gotowe.[/cytat]

Porada niezgodna z prawem - udzielam ostrzeżenia.
Ponadto proszę o usunięcie swej strony www i linka z podpisu.
Regulamin Forum mówi:
§18a Umieszczanie w podpisach linków do innych stron oraz reklam wymaga zgody Administratora. W tym celu należy skontaktować się z nim za pośrednictwem systemu Prywatnych Wiadomości (PW). Nie stosowanie się do tego wymogu będzie się wiązało z otrzymaniem ostrzeżenia, a w ostateczności zablokowaniem konta na forum.

A jaka jest w takim razie porada zgodna z prawem?

Proszę to potraktować jako zlecenie (można zawrzeć pisemną umowę) i wystawić rachunek za wykonane zlecenie.
Wzory umów i rachunków po wpisaniu w wyszukiwarkę "umowa zlecenie i rachunek do zlecenia".

Bardzo dziekuje za pomoc. Tak wlasnie myslalam, ze musze zawrzec albo umowe zlecenie, albo umowe o dzielo :)

Powrót