Rachunek a faktura

• Autor wątku Autor wątku rastabar
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rastabar

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
6
Witam.
Chciałem zapytać jak to jest jeśli chodzi o rachunki za usługi dla Firm w Agencji reklamowej,
tzn za wykonanie np. wizytówek, ulotek, kalendarzy itp chciałbym wystawiać rachunki a nie faktury VAT ponieważ jeszcze nie chciałbym wchodzic w VAT ale nie wiem jak na to patrzą przyszli klienci tzn czym różni sie dla nich rachunek za wykonanie tych rzeczy od faktury?
Z góry dziękuje za odpowiedź.

Rachunki wystawiają przedsiębiorcy nie będący płatnikiem VAT, natomiast faktury płatnicy VAT.
Czym się różni rachunek od faktury? Tym, że na rachunku nie ma kwoty VAT. Potocznie mówiąc brutto = netto.

rastabar napisał:
ale nie wiem jak na to patrzą przyszli klienci tzn czym różni sie dla nich rachunek za wykonanie tych rzeczy od faktury?
Tym że trochę dostają w plecy. Załóżmy że Ty wystawisz rachunek na 100 zł a konkurent na 82 zł. netto + 18 VAT ( w zaokrągleniu i przy założeniu, że końcowa wartość brutto w obu przypadkach będzie 100 zł.).
Z Twojego rachunku w koszta wejdzie mu 100 zł. Z faktury konkurenta 18 zł. odejmie z VAT naleznego i 82 wrzuci w koszta.
Reasumując: z punktu widzenia kontrahenta lepiej wybrać konkurencję.

Ostatnia edycja:
Jeśli kontrahent jest płatnikiem podatku VAT.

Powrót