Rachunek - sprzedawca spoza Polski, agencja z Polski

• Autor wątku Autor wątku abukuba
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abukuba

Użytkownik
Odpowiedzi
44
Witam,
w dniu wczorajszym zakupiłem telefon w pewnym sklepie (podam nazwę, jeśli okaże się że coś jest nie tak lub jeśli okaże się to istotne dla sprawy). Upewniłem się, że dostanę paragon/potwierdzenie zakupu i otrzymałem odpowiedź że otrzymam rachunek do zakupu. Dziś przyjechał kurier, odebrałem przesyłkę i wyjąłem rachunek na którym widnieje sprzedawca spoza granic Polski (inna nazwa niż agencja), oraz agencja która swoją siedzibę ma na terenie Polski. O co tutaj chodzi? Czy coś takiego jest respektowane? W pudełku nie została dołączona książeczka gwarancyjna, nie ma instrukcji po Polsku. W załączniku załączam zdjęcie otrzymanego rachunku.

Załączniki

Tylko zarejestrowani użytkownicy mogą przeglądać załączniki.
Sprzedaż/zakup z zagranicy nie jest u nas zabroniona.

Powiem tak. Chciałem kupic telefon z normalnej dystrybucji żeby normalnie miec gwarancje. A tak nawet nie wiem czy kartka ktora dostałem ma jakakolwiek wartość...co ciekawe myślałem ze na każdym dowodzie sprzedaży musi pojawić się wartość netto i brutto. Czy to prawda?

Ostatnia edycja:
abukuba napisał:
żeby normalnie miec gwarancje.
A sprzedawca w ofercie podał, że gwarancja jest dostępna? A inne prawa nie wystarczą? Gwarancja to zazwyczaj najsłabsze świadczenie...
abukuba napisał:
co ciekawe myślałem ze na każdym dowodzie sprzedaży musi pojawić się wartość netto i brutto. Czy to prawda?
Nieprawda.

Oddaj sprzęt dla świętego spokoju.
Jakie dane są podane w dziale kontakt | Regulamin? Kto jest wlascicielem sklepu?

Firma miesci sie na Waszyngtona?

Ostatnia edycja:
@arturoooo siedziba firmy się zgadza. dobry czy zły znak? jeśli wszystko jest ok wolałbym zostawić sprzęt, ale jeśli mam mieć jakieś problemy przez to to oczywiście oddam.

Sprawdź proszę jaka firma jest podana na stronie w dziale kontakt bądź regulamin.

Poza tym, zadzwoń od razu do serwisu NOKIA i się spytaj czy honorują taką gwarancję (z takim rachunkiem (jesli jest druk gwarancyjny (wypełniony).

Jakieś 10 lat temu chciałem kupić z zagranicy telefon Motorola z europejską gwarancją (z allegro). Na wszelki wypadek zadzwoniłem do APS i się o to spytałem. Odpowiedź: sorry, nie. I nie interesowała ich gwarancja na całą Europę.

Powrót