Rachunek z Niemiec

• Autor wątku Autor wątku nodie
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
N

nodie

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam
Moje pytanie jest nietypowe. Otóż zarejestrowałem się w niemieckim serwisie z filmami online ***.de. Oczywiście nie doczytałem regulaminu, gdzie pisze że po pięciodniowym okresie próbnym konto przechodzi w konto premium. Dane podałem zmyslone oprócz maila. I właśnie na maila dostałem wezwanie do zapłaty. Mam pytanie, czy od strony prawnej taka umowa jest wiążąca. Regulamin tylko w j niemieckim.

moderacja

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Usługodawca może nie mieć obowiązku udostępniania regulaminu w języku polskim - w końcu to nie on zawiera umowy, tylko użytkownicy z nim.
Obowiązuje prawo kraju w którym zarejestrowano przedsiębiorcę (i wcale niekoniecznie muszą być to Niemcy - domena nie jest wyznacznikiem).

Ok, ale czy jako konsument nie jestem w żaden sposób przez polskie prawo chroniony? Czy w przypadku egzekucji jest jakiś sposób aby się bronić? Mam nadzieję że nie będzie takiej potrzeby.

Przed czym ma chronić? Przed tym, że nie przeczytałeś uważnie regulaminu usługi rzadko kiedy cokolwiek chroni...

nodie napisał:
Ok, ale czy jako konsument nie jestem w żaden sposób przez polskie prawo chroniony?

Nie rozumiesz regulaminu i go akceptujesz. Jakiej ochrony oczekujesz? Przymusowych badań?

na dodatek zawarłeś umowę na lewych danych .....co może suma sumarum wyczerpywać znamiona przestępstwa....z art. 286 &1 KK lub 190a &2 KK

Powrót