rachunek z pieciu lat społdzielnia moieszkaniowa

• Autor wątku Autor wątku dorota62303881
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dorota62303881

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
24
Witam

Prosze o porade.
Moja mama jest osoba w wieku 80 lat ,obecnie mieszaka sama .Kilka dni temu otrzymała rachunek ( doplata ) za zimna wode w wysokosci ponad 1 tys pln .Poszłam to wyjasnic do społdzielni mieszkaniowej ,poniewaz mnie to zdziwiło ,mama mieszka sama i wody zuzywa bardzo mało.Dostawała nawet jakies małe zwroty.
Okazało sie ze mamy licznik na wode przez 5 lat wskazywał wartośc 0 .Zauwazono to dopiero przy wymianie licznika ktory był wymieniony w grudniu ,a rozliczenie za ten cza przyszło w kwietniu .Społdzielnia tłumaczy sie ,ze mieli jakiegos pracownika ,ktory tego nie dopatrzył ,obecnie jest zwolniony i oni nie ponosza winy za to ,ze nikt w ciagu 5 lat nie zainteresował sie ze licznik wskazuje 0.Teraz moja mama musi zapłacic ponad 1 tys zaległosci ,ktore nagromadziły sie w ciagu tych 5 lat .Czy mam szanse ,aby uniknac tej opłaty ?
Z gory dziekuje za pomoc .Dorota O

Hej

Po pierwsze: oni nie mogą tak po prostu cofnąć się o 5 lat. oplaty za wodę to tzw świadczenia okresowe i tu wchodzi przedawnienie, w praktyce około 3 lat. Czyli nawet jeśli coś jest do dopłaty, to spokojnie można uciąć najstarszą część i już robi się mniejsza kwota.

Po drugie to: że licznik przez 5 lat pokazywał zero i nikt tego nie zauwazył, to nie jest „pech”, tylko ich zaniedbanie. Trudno uwierzyć, że przez tyle czasu nikt nie zwrócił uwagi na zerowe zużycie. To nie znaczy, że mama nic nie zapłaci, ale daje mocny argument, żeby tę kwotę podważyć albo obniżyć.

Po trzecie: oni teraz pewnie policzyli zużycie „na oko” albo według jakichś średnich. I tu jest pole do dzialania, bo jeśli mama mieszka sama i wcześniej miała małe zużycie (a nawet zwroty), to takie wyliczenie można spokojnie kwestionować jako oderwane od rzeczywistości.

Najlepiej zrobić tak: nie płacić od razu, tylko złożyć pisemne odwołanie do spółdzielni. Napisać, że nie zgadzacie się z rozliczeniem, podnieść przedawnienie (czyli max 3 lata), wskazać ich brak kontroli przez 5 lat i poprosić o dokładne wyliczenie skąd wzięła się ta kwota.

Ciężko bedzie uniknąć całkiem oplaty, bo woda była zużywana. Ale spokojnie jest szansa tę kwotę znacząco obniżyć i ewentualnie rozłożyć na raty. Najgorsze co można zrobić, to po prostu zapłacić bez pytania.

1. Wypadałoby dopytać o podstawę prawną naliczenia opłaty.
2. 1000 zł nawet licząc, że to jest za 3 lata tylko to wychodzi ok. 30 zł miesięcznie.
To jest dość mała kwota. Faktyczne opłaty są z reguły sporo wyższe.

Powrót