H
hubertsiwy
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 7
Witam Serdecznie.
Proszę o poradę co mogę zrobić żeby nie płacić za pobyt w szpitalu.
Opisze w skrócie moja sytuacje:
Mój pracodawca nie zgłosił mnie do ZUS.
Pracuje niewiele ponad miesiąc na umowę o dzieło + umowa zlecenie.
Wizycie u lekarza otrzymałem skierowanie do szpitala w którym okazało sie że nie mam ubezpieczenia. zdziwiony podpisałem dokument w którym potwierdziłem że mam ubezpieczenie ( bo od ponad miesiąca przecież legalnie pracuje ) podczas pobytu w szpitalu kontaktowałem sie z pracodawcą w celu wyjaśnienia mojego statusu ubezpieczenia.
okazało sie ze dziwnym trafem pracodawca mnie nie zgłosił do zus, ale obiecał ze sie tym zajmie.
po trzech dniach wyszedłem ze szpitala, dzień po wyjściu otrzymałem wypis i telefon od pracodawcy ze w tym dniu zgłosił mnie do zus.
mimo zgłoszenia do zus rachunek ze szpitala otrzymałem.
Wydawało mi sie że ubezpieczenie mam od pierwszego dnia pracy, mimo że pracodawca zgłosi mnie później - ważne żeby zgłosił. dlaczego więc dostałem rachunek.
pewnie mnie wyprowadzicie z błędu
prosze o informacje co moge zrobić w takiej sytuacji zeby nie ponosić kosztów.
z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam HS
Proszę o poradę co mogę zrobić żeby nie płacić za pobyt w szpitalu.
Opisze w skrócie moja sytuacje:
Mój pracodawca nie zgłosił mnie do ZUS.
Pracuje niewiele ponad miesiąc na umowę o dzieło + umowa zlecenie.
Wizycie u lekarza otrzymałem skierowanie do szpitala w którym okazało sie że nie mam ubezpieczenia. zdziwiony podpisałem dokument w którym potwierdziłem że mam ubezpieczenie ( bo od ponad miesiąca przecież legalnie pracuje ) podczas pobytu w szpitalu kontaktowałem sie z pracodawcą w celu wyjaśnienia mojego statusu ubezpieczenia.
okazało sie ze dziwnym trafem pracodawca mnie nie zgłosił do zus, ale obiecał ze sie tym zajmie.
po trzech dniach wyszedłem ze szpitala, dzień po wyjściu otrzymałem wypis i telefon od pracodawcy ze w tym dniu zgłosił mnie do zus.
mimo zgłoszenia do zus rachunek ze szpitala otrzymałem.
Wydawało mi sie że ubezpieczenie mam od pierwszego dnia pracy, mimo że pracodawca zgłosi mnie później - ważne żeby zgłosił. dlaczego więc dostałem rachunek.
pewnie mnie wyprowadzicie z błędu
prosze o informacje co moge zrobić w takiej sytuacji zeby nie ponosić kosztów.
z góry dziękuje za pomoc.
Pozdrawiam HS