Rachunki umowa zlecenie

• Autor wątku Autor wątku morus86
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

morus86

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam,

Pracowałem ostatnie 2 lata na umowę zlecenie. Podpisywana była ona na okres jednego roku, a rachunki dawane były mi do podpisu po jakimś czasie. Zakończyłem pod koniec listopada pracę - wypowiedzenie za porozumieniem stron. Pod koniec grudnia otrzymałem pocztą rachunki z księgowości od byłego pracodawcy z datami od lipca do listopada z prośba o podpisanie z datą wystawienia - czyli analogicznie lipiec, sierpień itd. Czy jest to praktyka zgodna z prawem?

Czekam na odpowiedź.

Pozdrawiam

Tak, rachunki muszą być podpisane. Ale nie wiem dlaczego dopiero teraz .

Ok, zgadzam się że muszą być podpisane, pytanie jest jednak o to, czy podpisując te rachunki dzisiaj, zgodne z prawem jest to, że będę wpisywał daty lipiec, sierpień itd. Czym grozi mi nie podpisanie takiego rachunku?

Umowy zlecenia to temat prawa cywilnego a nie prawa pracy.
Co do pytania.
Do Pana obowiązków, jako zleceniobiorcy, należało comiesięczne wystawianie rachunków za wykonanie zlecenia. Jeśli Pan tego nie robił, to nie powinien Pan otrzymywać wynagrodzenia za zlecenie.

Skoro dostawałeś pieniądze mimo nie wystawiania rachunków to rachunki są potrzebne twojemu pracodawcy jako dowody księgowe. Zachowałbyś się nie wporządku nie wypisując ich skoro masz swoją kase.

Powrót