Radio internetowe, oświadczenie od artysty, cover

• Autor wątku Autor wątku Artur-Nowak
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

Artur-Nowak

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
3
Witam.

Jestem właścicielem radia internetowego. Radio ma na celu promocje młodych artystów i ich muzyki. Nie korzystamy z komercyjnych utworów. Jednakże wiem, że wielu artystów wykonuje covery, które często bardzo różnią się od oryginałów, a tych też sam mogę (oraz redakcja) nie znać. Czy oświadczenie podpisane przez każdego współpracującego z nami artystę w którym zawiera się treść:
"
Oświadczam/y, iż w dniu podpisania oświadczenia, utwory nie są zarejestrowane w stowarzyszeniach zbiorowego zarządzania prawami majątkowymi/autorskimi oraz posiadam/y do nich pełne prawa autorskie i majątkowe. Zobowiązuję/emy się do natychmiastowego powiadomienia administratorów serwisu xxxxxxxxx.xx o podjęciu decyzji w sprawie rejestracji utworów w tego typu stowarzyszeniach.
"

Znosi z nas obowiązek weryfikacji każdego nadesłanego nam utworu, który jest coverem? I co w przypadku coverów, które znacznie odbiegają od oryginału? Zdobycie zgody z tego co wiem, leży po stronie artysty, ale czy takie oświadczenie niejako znosi ze mnie odpowiedzialność za niedopełnienie tego obowiązku przez artystę? Z góry dziękuję za odpowiedzi.

Zacznijmy od tego, że utwór nigdzie nie musi być zarejestrowany aby podlegał ochronie prawno autorskie.
Artur-Nowak napisał:
... Znosi z nas obowiązek weryfikacji każdego nadesłanego nam utworu, który jest coverem?...
Oświadczenie jedynie może Wam umożliwić łatwiejsze dochodzenie regresem roszczeń skierowanych do Was. Pokrzywdzony może dochodzić roszczeń od wszystkich naruszycieli.
Artur-Nowak napisał:
... I co w przypadku coverów, które znacznie odbiegają od oryginału? Zdobycie zgody z tego co wiem, leży po stronie artysty, ale czy takie oświadczenie niejako znosi ze mnie odpowiedzialność za niedopełnienie tego obowiązku przez artystę? ...
W sumie nie jest ważne kto uzyska zgodę na rozpowszechnianie opracowania niemniej musi ona być, reszta jak wyżej. Co do zasady obowiązuje Was zasada zachowania należytej staranności.

PS.
Cover = opracowanie cudzego utworu.

Powrót