Radiofonia i telewizja

• Autor wątku Autor wątku paulinka12
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

paulinka12

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
5
Witam, chciałam się dowiedzieć czy mogę w jakiś sposób umorzyć albo rozłożyć na raty rachunek a właściwie opłatę-dług który mi przyszedł mi za korzystanie za telewizje i radiofonie(jest to ponad 1600zł ) Wezwanie przyszło na mnie,bo to ja jestem jego właścicielem, ale od kilkunastu lat mieszka w nim siostra z mężem i to ona jestem tam zameldowana tymczasowa , ja tam nie mieszkam. Grożą mi zajęciem konta i Urzędem Skarbowym , czy mogę coś zrobić w tej sytuacji ?

Umorzyć nikt ci nie umorzy, ale na raty rozkłada Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji, tam napisz podanie - co do kwoty to powinnaś płacić 20zł bieżącej opłaty (nie wiem ile dokładnie teraz wynosi opłata miesięczna) plus coś z tego 1600zł...

To państwówka więc mają dostęp do twoich wpływów do zus i us, dane pracodawcy i wiedzą ile zarabiasz, więc powinnaś płacić tyle, aby ich nie wkurzyć - ja sądzę, że 20zł + 50zł powinno dać ci spokój i tyle bym proponował pisać w podaniu o raty, najlepiej dołącz do podania kopię pierwszej wpłaty.

Możesz też zaryzykować i nie płacić, pewnie prędko ci konta i pensji nie zajmą, ale jak już to zrobią to szybko ci kasę odbiorą.

Windykacją abonamentu RTV zajmuje się urząd skarbowy...

Jacek_883432 napisał:
To państwówka więc mają dostęp do twoich wpływów do zus i us, dane pracodawcy i wiedzą ile zarabiasz, więc powinnaś płacić tyle, aby ich nie wkurzyć

Brednie...

Siostra powinna płacić skoro tam mieszka i używa

Jacek_883432 napisał:
Życzę powodzenia w wyjaśnieniu tego Skarbórce i Komornikom...

Komornik się tymi sprawami nie zajmuje, tylko poborca z US... skoro nie posiadasz wiedzy na dany temat to się nie wypowiadaj.

Ogólnie wygląda to tak że opłaty wnosi użytkownik tv (art 2 ust 1 ustawy). Właściciel (wynajmujący), który w danym mieszkaniu nie mieszka to tego telewizora nie użytkuje. Jako właścicielka wyprowadzając się stamtąd powinnaś wyrejestrować odbiorniki a siostra w terminie 14 dni od wprowadzenia zgłosić je i dokonywać opłat. Zapewne odbiorniki były cały czas zarejestrowane, abonament nie był płacony stąd dostałaś odpowiednie pisemko. Możesz napisać pismo o rozłożenie na raty, może siostra pomoże w spłacie.

No tak nikt nie pamięta o wyrejestrowaniu - sam też nie wyrejestrowałem.. :)
z drugiej strony nie pamiętam też abym zarejestrowywał - po prostu poszedłem na pocztę i opłaciłem rachunki za abonament..... aktualnie mam 2 mieszkania a abonament płacę za jedno....

Zaległego abonamentu RTV płacić nie trzeba?

Może zastosuj metodę opisaną w artykule...

"Jedna z mieszkanek Orzesza poprosiła pocztę, zgodnie z art. 73 k.p.a., o wydanie z akt sprawy uwierzytelnionych odpisów dokumentów, na podstawie których wysunięto wobec niej roszczenia."

Ostatnia edycja:
BlackDevil napisał:
Komornik się tymi sprawami nie zajmuje, tylko poborca z US... skoro nie posiadasz wiedzy na dany temat to się nie wypowiadaj.

Nie zapędzaj się kolego, bo ja też Cię mogę zacząć łapać za słówka i bawić się w semantykę, z której wcale taki świetny nie jesteś, ze swoimi "ogólnie" "powinnaś" "zapewne" "możesz" "może pomoże"...

Ale właściwie to tylko potwierdziłeś, że jej sytuacja jest jeszcze gorsza. Z Komornikiem Sądowym idzie się dogadać, Poborca z US jest gorszy. Nie muszę chyba tłumaczyć dlaczego? Jak również nie muszę tłumaczyć po twoich gdybaniach dlaczego siostra nie musi tego płacić skoro ona nie dopełniła swoich obowiązków. Lepiej niech zacznie płacić, aby nie miała większych kłopotów.

Jacek_883432 napisał:
Nie zapędzaj się kolego, bo ja też Cię mogę zacząć łapać za słówka i bawić się w semantykę, z której wcale taki świetny nie jesteś, ze swoimi "ogólnie" "powinnaś" "zapewne" "możesz" "może pomoże"...

To nie jest chwytanie za słówka, to co piszesz w wolnej rozmowie mało co mnie obchodzi, ale jest terminologia której wypadało by się trzymać, to forum prawne, więc jeśli chcesz udzielać rad sprawdź najpierw swoje informację, nie mówię tu o jakieś zagłębianie się w wiedzę, ale o prostą terminologię, bo ktoś przeczyta Twój post i stwierdzi że na forum prawnym nie znają podstaw... A więc jest opłata dodatkowa za jazdę bez ważnego biletu a nie MANDAT, z urzędu skarbowego poborca a nie KOMORNIK itd

Powrót