Ram z allegro

• Autor wątku Autor wątku dadagg
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
D

dadagg

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
12
Witam! Czy jeśli wystawiłem na aukcji ram i w treści ogłoszenia podalem iż cena ta dotyczy jednej sztuki (kości) a kupujący do mnie napisał że przez to że w parametrach było napisane liczba modulow: 2 i pojemnośc całkowita:4gb oraz że cena ta jest typowa za 2x2gb ramu to życzy sobie dosłania dodatkowej kości ram. Wysłać ją czy nie w sensie czy jeśli tak miałem napisane w opisie to wszystko dobrze zrobiłem( że wysłałem jedną kość). Dużo osób tak dodaje ogłoszenia. Może to tylko taki chwyt kupującego aby za taką cenę dostać więcej pamięci? screenshot aukcji ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
W opisie jasno napisane, co kupuje sprzedający.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka

rika1986 napisał:
W opisie jasno napisane, co kupuje sprzedający.

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Czyli nie muszę dosyłać mu drugiej kości ram?

Skoro można było kupić w tej aukcji 2 sztuki a opis wskazuje, że cena dotyczy sztuki pamięci 2*2 GB to wyślij pamięć jedną pamięć 4 GB w 2 kościach po 2 GB.
Drugi taki komplet zostanie do sprzedania.

Mam do sprzedania używany ram 100% sprawny 2 kości po 2gb każda cena za sztukę
oto treść ogłoszenia. Czyli jednak będę musiał dosłać drugą kość?

Jeżeli taki był opis i nie było innych, sprzecznych informacji to nie musisz dosyłać.

Czyli w takim razie na allegro bardziej jest ważny opis niż parametry?

Sączysz informacje jak największą tajemnicę.
Wstaw pełny opis wraz tytułem aukcji.

Tytuł aukcji
Ram ddr2 2GB corsair, hynix (4gb)
Parametry
Parametry
Stan:Używany
Faktura:Nie wystawiam faktury
Marka:Corsair
Typ pamięci:DDR2
Typ złącza:DIMM
Liczba modułów:2
Pojemność całkowita:4 GB
Taktowanie szyny pamięci (MHz):667
Opóźnienia (Cycle Latency):9
Treść ogłoszenia
Mam do sprzedania używany ram 100% sprawny 2 kości po 2gb każda cena za sztukę
miałem wystawione w aukcji 2 sztuki na sprzedaż

Tutaj macie link ***mod***

Ostatnią edycję dokonał moderator:
Skoro pojemność całkowita 4 GB to doślij brakujące 2 GB.
Na przyszłość nie manipuluj słowami kluczowymi.

ok. myślałem że takie coś jest dozwolone bo większosć osób przy kilku sztukach tak pisze

Powszechny zwyczaj nie czyni normy.
Napisałeś, że parametr przedmiotu sprzedaży to 4 GB. Wywiąż się z umowy bo w razie sporu koszta mogą być wielokrotnie wyższe niż wartość jego przedmiotu.

A może by tak zacząć od tego jaka cena jest za 2gb, a jaka za 2x2gb, a jaką cenę dał dadagg..

W opisie co innego, w parametrach co innego, i ewidentnie da się zauważyć że mamy do czynienia z błędem.. a więc można powołać się na błąd oświadczenia woli.

Dla mnie ogłoszenie jest niejasne - są sprzeczne informacje.

Powołaj się na błąd oświadczenia woli, co powoduje unieważnienie czynności prawnej jaką była sprzedaż i zwróć pieniądze za tę jedną kość + koszty przesyłki z powrotem do Ciebie.
Strata dla Ciebie - koszty przesyłki x2, zapewne znacznie mniej niż dorzucenie tej drugiej kości.

Powrót