Ratunku, mąż Francuz chce odebrać dziecko

• Autor wątku Autor wątku MayaB
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

MayaB

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Jestem Polką, mąż Francuzem, dwuletnie dziecko ma podwójne obywatelstwo. Mieszkamy we Francji. Wydały się zdrady męża, bał się że się rozwiodę i że wróce z dzieckiem do Polski. Jest bardzo dobrym ojcem, ale ma obsesję na punkcie dziecka. Kilkakrotnie mi groził, że odbierze dziecko, bo sąd przyzna opiekę wg francuskiego prawa. Obecnie nie pracuję, nie mam mieszkania, czyli brak środków do życia, więc ma szanse na opiekę. Poza tym, żeby zwiększyć szanse na opiekę to zaplanował przedstawić mnie w sądzie jako niezdolną do opieki nad dzieckiem. Dlatego wszędzie rozpowiadał, że jestem w depresji, niebezpieczna dla dziecka itp (oczywiście wszystko nieprawda). Raz nawet zagroził, że mnie zamknie w wariatkowie, żeby tylko dostać opiekę. Ciągle nie mam pracy, a mąż poprosił o separację. Wiem, że we Francji wg francuskiego prawa ma duże szanse na pełną opiekę, bo on pracuje, on płaci za mieszkanie. Dlatego chciałabym za wszelką cenę rozwieźć się w Polsce. Słyszałam, że w tym celu powinnam się wymeldować z naszego wspólnego mieszkania we Francji i mieć zameldowanie tylko w Polsce. Czy mogę wtedy wystąpić o rozwód i opiekę w Polsce WG POLSKIEGO prawa? Czy jeśli bym wtedy wystąpiła tylko o separację i opiekę, to czy mąż ma prawo wystąpić o rozwód we Francji czy też musi w sądzie polskim o rozwód? Ile czasu ja i dziecko musimy mieszkać w Polsce, żeby mieć prawo do rozwodu i opieki w Polsce? Czy są inne rozwiązania? Jak uniknąć, żeby polski sąd nie zastosował francuskiego prawa? Gdybym dostała opiekę, to mogłabym nawet wrócic do Francji, bo zależy mi, żeby dziecko często widywało ojca. Bardzo dziękuję z góry za wszelką pomoc, jestem przerażona...

Jesli wrocisz do kraju z dzieckiem bez jego zgody mozesz zostac oskarzona o uprowadzenie, poczytaj o Konwencji Haskiej....Sprawy o opieke tocza sie tam gdzie dziecko zamieszkuje, czyli Francji. Tamte prawo Was obowiazuje;/

nawet gdybym sie wymeldowala z francji? dziecko jest obecnie jednoczesnie zameldowne w polsce i francji, bo czesto jestem w polsce z dzieckiem. co do konwencji haskiej, to rzeczywiscie bardzo wazne, mam pozwolenie wyjazdu od ojca ale chodzi raczej o wizyty, jednak przez to pozwolenie nie moze zglosic uprowadzenia. dzieki Aniu!

Powrót