raty

• Autor wątku Autor wątku szambelan
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

szambelan

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
15
witam mam problem, pół roku temu spłaciłem kredyt z ostatnia rata spóźniłem sie 2 dni. Był to kredyt taki ze jezeli spłace w pół roku to nie zapłace odsetek a jezeli w rok to tak. spóźniłem sie 2 dni i dzis po pół roku przesłali mi listem zwykłym ze naliczają mi odsetki tak jak bym płacił przez rok. tylko raz mi przysłali list zwykły nigdy za potwierdzeniem odbioru (polecony) pomóżcie

Obawiam się że nie bardzo można Ci pomóc. Skoro w umowie było wyraźnie napisane że spłata po pół roku to dodatkowe odsetki a spłaciłeś po pół roku no to nic nie poradzisz. Co do formy powiadomienia Cię o tym to oczywiście możesz udawać że nic nie dostałeś ale prędzej czy później i tak to będziesz musiał zapłacić.

i to tylko tyle nic nie da sie zrobic?

Sprawa wydaje się być klarowna, a postępowanie drugiej strony zgodne z zawartą umową, więc nie bardzo wiadomo, co tu dałoby się podważyć.

byłem wtedy bardzo chory ale nie byłem na zwolnieniu tylko na urlopie czy coś to zmieni?

Obawiam się, że nie. Czy nikt inny nie był w stanie zapłacić tej raty w terminie?

[cytat="Kaziutek"]Obawiam się, że nie. Czy nikt inny nie był w stanie zapłacić tej raty w terminie?[/cytat]
no niestety nie

moze mozna napisac jakąś prośbę jakieś pismo zeby nie naliczali tych odsetek kiedy i tak juz spłaciłem ten kredyt?

To zawsze można zrobić. Nic nie tracisz, a do zyskania zapewne sporo. Opisz sytuację jaką miałeś i zaciśnij kciuki.

A najlepiej by było, gdybyś umówił się na rozmowę, o ile to możliwe.
Zwróć rozmówcy uwagę na fakt, że spóżniłeś się tylko o 2 dni, ewentualnie poproś, żeby doliczyli sobie "karne odsetki" za te 2 dni właśnie. :)

I bądż dobrej myśli - podobno to czasem działa.

Powrót