P
Piotr767
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 9
Witam,
Prowadzę sprawę o zwrot darowizny z tytułu rażącej niewdzięczności wobec syna. Co do argumentów oczywiście można polemizować, ale powstał problem z interpretacją art. 899 § 3 k.c. Po złożeniu pozwu do Sądu powstały nowe dodatkowe okoliczności w sprawie. Przed rozprawą złożyłem wniosek dowodowy w którym uwzględniłem nowe okoliczności i nowe dowody świadczące o rażącej niewdzięczności. Sąd na rozprawie przyjął te dowody. Po procesie wydał wyrok oddalający powództwo, argumentując m.in.
Prowadzę sprawę o zwrot darowizny z tytułu rażącej niewdzięczności wobec syna. Co do argumentów oczywiście można polemizować, ale powstał problem z interpretacją art. 899 § 3 k.c. Po złożeniu pozwu do Sądu powstały nowe dodatkowe okoliczności w sprawie. Przed rozprawą złożyłem wniosek dowodowy w którym uwzględniłem nowe okoliczności i nowe dowody świadczące o rażącej niewdzięczności. Sąd na rozprawie przyjął te dowody. Po procesie wydał wyrok oddalający powództwo, argumentując m.in.
Niemniej jednak jak wynika z treści zeznań powoda , przejawem rażącej niewdzięczności (...) były też inne okoliczności. Okoliczności te winny być rozpatrywane jako inna i samodzielna podstawa ewentualnej rażącej niewdzięczności pozwanego. Wykładnia bowiem art 899 § 3 k.c. prowadzi do wniosku, iż każdy wypadek nagannego zachowania obdarowanego, kwalifikujący się jako rażąca niewdzięczność umożliwia odwołanie darowizny i do każdego ma zastosowanie termin przewidziany w tym przepisie prawa.
Wynika z tego, że dodatkowe dowody zostały przyjęte, ale nie zostały rozpoznane, ani wzięte pod uwagę przez Sąd, czy też nie wpłynęły na zasądzony wyrok. W takiej sytuacji, jeśli nie zgłosiłbym ich w trakcie sprawy, straciłbym możliwość ich powołania w apelacji, czy nawet w I instancji. W chwili obecnej jak wyrok już zapadł, nie mam możliwości ponownego złożenia pozwu o rażącej niewdzięczności w świetle nowych dodatkowych dowodów, gdyż zostały one już podane w zasądzonym procesie i korzystają z prawa powagi rzeczy zasądzonej. Prawo dowodowe pozwala wnieść wszystkie wnioski dowodowe w trakcie trwania procesu, nawet wynikające z nowych okoliczności w sprawie, przemawiające na moją korzyść. Z w/w interpretacji Sędziego wynika, że za każdym razem pojawiających się nowych okoliczności, czyli przejawów mających przesłanki rażącej niewdzięczności powinno się wycofać wniosek i złożyć go ponownie wraz z nowymi dodatkowymi dowodami w tej sprawie. Proszę o ocenę prawną takiej interpretacji, zwłaszcza jakich argumentów użyć w apelacji, aby sprawa trafiła do ponownego rozpatrzenia z uwzględnieniem wszystkich dowodów zebranych w sprawie, a nie tylko tych podanych w pozwie i znanych w momencie jego złożenia.