RE: konkretny przypadek wykorzystania zdjęć

• Autor wątku Autor wątku kubson79
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kubson79

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1

Witajcie,

poproszę o odpowiedź na pytanie, jakie prawa przysługują mi w danej sytuacji:

na pewnej stronie z branży odzieżowej wykorzystanych jest 5 zdjęć ślubnych na których jestem ja z żoną. Zdjęcia robiła znajoma następnie jej mąż wykorzystał je do w/w strony. Moja żona przez telefon zgodziła się na wykorzystanie zdjęć podczas bardzo krótkiej rozmowy z mężem tej znajomej w zamian ja miałem coś dostać ( nie istotne co ) lecz niestety nic nie dostałem.

Zdjęcia znajdują się na stronie od ok 4 lat w różnych zakładkach.
Czy biorąc pod uwagę iż rozmowa nie była nagrywana, więc nie ma dowodów na zgodę, mamy jakieś szanse coś z tym zrobić.

Pozdrawiam

Ostatnia edycja:

kubson79 napisał:
Moja żona przez telefon zgodziła się na wykorzystanie zdjęć podczas bardzo krótkiej rozmowy z mężem tej znajomej w zamian ja miałem coś dostać ( nie istotne co ) lecz niestety nic nie dostałem.
a więc będą dwie kwestie:
  • zgody na wykorzystanie wizerunku.
    http://forumprawne.org/prawo-autorskie/137245-ustawa-z-dnia-4-lutego-1994-r-o-prawie-autorskim-prawach-pokrewnych.html - narzuca konieczność posiadania zgody na rozpowszechnianie czyjegoś wizerunku, za wyjątkiem wskazanych tam wyjątków:
    Przepis prawny:
    Art. 81.
    1. Rozpowszechnianie wizerunku wymaga zezwolenia osoby na nim przedstawionej. W braku wyraźnego zastrzeżenia zezwolenie nie jest wymagane, jeżeli osoba ta otrzymała umówioną zapłatę za pozowanie.

2. Zezwolenia nie wymaga rozpowszechnianie wizerunku:
    1) osoby powszechnie znanej, jeżeli wizerunek wykonano w związku z pełnieniem przez nią funkcji publicznych, w szczególności politycznych, społecznych, zawodowych;
    2) osoby stanowiącej jedynie szczegół całości takiej jak zgromadzenie, krajobraz, publiczna impreza.
    Przepis nie mówi, w jakiej formie powinna być wyrażona zgoda (np. pisemnej), ale ponieważ przyjmuje się, że zgoda powinna być udzielona wyraźnie, więc zasadniczo oznaczałoby to zgodę pisemną. Nie wyklucza to jednakże formy ustanej.

W tym przypadku można więc przyjąć, że taka zgoda została udzielona.

Oczywiście w sądzie, jeśli rozmowa była nie nagrywana, lub brak było świadków tej rozmowy, byłby spory problem. Jednakże, trzeba pamiętać, że to osoba rozpowszechniająca powinna wykazać się posiadaniem takiej wyraźnej zgody.
    .​
  • niewywiązania się z warunków zawartej umowy.
    Jeśli założyć, że pozwolenie zostało udzielone, to w takim przypadku, przy braku zapłaty, strona rozpowszechniająca nie wywiązała się z warunków umowy, co mogłoby oznaczać dla osoby, której wizerunek zostałby rozpowszechniony, możliwość wypowiedzenia lub odstąpienia od umowy.

Tylko, że wtedy, to osoba której wizerunek zostałby rozpowszechniony musiałaby wykazać, że to druga strona nie wywiązała się z umowy.

Nie jest to sytuacja prosta, jeśli rozpowszechniający nie będzie chciał zgodzić się na jakieś rozwiązanie ugodowe, to pewnie byłoby długie dochodzenie w sądzie.
Trzeba byłoby więc coś wybrać:
  • uznać, że zgody de facto nie udzielono, i wtedy dochodzić roszczeń za nieuprawnione rozpowszechnianie wizerunku (raczej tylko w przypadku, gdyby dało się udowodnić, że nie udzieliło się takiej zgody w rozmowie telefonicznej będąc wprowadzoną w błąd, etc);
    .​
  • albo odstąpienie (wypowiedzenie) od umowy, z uwagi na niewywiązanie się drugiej strony ze swoich zobowiązań, czyli tym samym wydanie zakazu dalszego rozpowszechniania wizerunku
    .​
  • albo dochodzenie należnego wynagrodzenia;

Powrót