RE: Oświadczenie dla UP od przyszłego pracodawcy

• Autor wątku Autor wątku gibany3
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
G

gibany3

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4

Witam,
podłączam się do tematu, a konkretnie mam pytanie o obowiązek zatrudnienia przez pracodawce, który wystawił promesę zatrudnienia.

A konkretnie jakie?

Mam na myśli, jakie są konsekwencje dla pracodawcy, który wystawi promesę zatrudnienia, a po odbyciu kursu nie zatrudni pracownika lub zatrudni na krótszy okres niż był określony w promesie?

Promesa zatrudnienie została wystawiona w jakim celu? Tzn. jaką pomoc bezrobotny chce uzyskać z PUP?

Promesa została wystawiona ze względu na wymóg jaki stawia UP bezrobotnemu ubiegającemu się o finansowanie szkolenia/kursu? I moje pytanie jakie konsekwencje ponosi pracodawca, który wystawi taką promese, a nie zatrudni osoby?

gibany3 napisał:
Promesa została wystawiona ze względu na wymóg jaki stawia UP bezrobotnemu ubiegającemu się o finansowanie szkolenia/kursu? I moje pytanie jakie konsekwencje ponosi pracodawca, który wystawi taką promese, a nie zatrudni osoby?
A czy już teraz wiadomo, że pracodawca nie ma zamiaru zatrudnić bezrobotnego? Czy może dopiero to rozważa?

Pytam jako bezrobotny, a promesę ma wystawić mój znajomy, pytam z troski o moje dobre stosunki z kolegą, czy jeśli on wystawi mi teraz promesę, kurs ma odbyć dopiero w maju, więc ciężko przewidzieć jak będzie wyglądała sytuacja w jego firmie za 5 miesięcy, czyli wtedy gdy teoretycznie powinien mnie zatrudnić?

Dobry wieczór,
nie chcę zakładać nowego tematu ponieważ uważam, że ten doskonale opisuje sytuacje pomiędzy bezrobotnym, UP a pracodawcą. W moim przypadku problem dotyczy bonu zasiedleniowego. Chciałbym uzyskać odpowiedź na to nurtujące pytanie: Co jeśli pracodawca podpisze oświadczenie o zamiarze zatrudnienia, ale po czasie znajdzie kandydata, który jest dostępny "od zaraz" i jest to dla niego korzystniejsze niż oczekiwanie na bezrobotnego, którego dotyczą terminy w UP ?

Ostatnia edycja:
Powrót