RE: Pracodawnca rozmyślił się/ ciąża

• Autor wątku Autor wątku opiekunka84
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
O

opiekunka84

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2

Witam serdecznie,
od 3 lipca 2014 (więc nie ma jeszcze miesiąca) jestem zatrudniona na dwie NIEMIECKIE umowy, jedna na czas nieokreślony, druga na pół roku - okres próbny.
Po wieloletnich staraniach okazało się że jestem w ciąży,co mi przysługuje?
Chciałabym wrócić do Polski, czy będzie honorowane polskie zwolnienie?
Kiedy zgłosić zaistniały fakt do pracodawcy?
Z góry dziękuję za odpowiedź.

Ostatnia edycja:

nie wiem czy jest honorowane...więc w tym nie pomogę sama jestem w kropce bo nie wiem co i jak, a jestem w 'podobnej' sytuacji. Ja na Pani miejscu zostałabym w Niemczech tam lepsza opieka..mnie niestety odesłali do Polski na dalsze leczenie. Fakt o ciąży zgłosiłam w dzień 1 wizyty u ginekologa w Niemczech. Z tego co się orientuję jeśli nie ma przepracowanego miesiąca to chorobowe bierze na siebie od razu ubezpieczalnia niemiecka. Ja byłam zatrudniona ponad 2 miesiące i z tego tytułu przysługiwało mi 6 tyg. chorobowego od pracodawcy, a później ma mi płacić AOK, ale jak to będzie wyglądać to nie wiem bo obecnie jestem już w Polsce...

Ostatnia edycja:

No zostać tu nie mogę, bo mąż jest w Polsce a ja pracuje jako opiekunka.
Nie wiem kiedy poinformować pracodawcę, czy teraz kiedy jeszcze nie ma pelnego przepracowanego miesiąca czy potem.Za tydzień tak czy tak wracam do Polski.
Może lepiej jakbym teraz powiedziała i pierwsza wizyte tu odbyła?

szczerze to nie wiem co bym zrobiła na Pani miejscu ;/ ja mam umowę jeszcze przez 2,5 miesiąca w Niemczech pracodawca już mi wypłacił chorobowe i mam zaświadczenie, że jestem niezdolna do pracy w Niemczech do końca umowy i tez nie wiem czy mam dosyłać teraz chorobowe z Polski czy tamto będzie honorowane do końca września. Mi powiedzieli, że będę mieć płacone do końca umowy ale co z tego wyjdzie to się okaże jak dostanę następny kwitek z wypłatą. Bo jak wyjedzie Pani do Polski i tam zachoruje to niby l4 powinno być honorowane z tego względu, że stało to się 'nagle' w państwie innym niż Pani pracuje i wtedy powinien ubezpieczyciel wypłacać chorobowe, ale jak to będzie wyglądać w rzeczywistości to nie mam pojęcia...życzę powodzenia i mam nadzieję, że i Pani i moja sprawa wyjaśnią się pomyślnie

Ostatnia edycja:

tylko musi Pani pamiętać, że w ciągu 3 dni od wizyty u lekarza musi Pani poinformować swojego pracodawcę o niezdolności do pracy i chyba w ciągu 7 dni dostarczyć chorobowe i do zakładu pracy i do ubezpieczyciela...tylko właśnie nie jestem pewna czy nie będzie musiało zwolnienie zostać przetłumaczone na j. niemeicki . I dobrze by było jakby Pani postarała się o druki e 106, które będą uprawniać do bezpłatnej opieki lekarskiej w Polsce ... ja niestety nadal na nie czekam ;/

Ostatnia edycja:
Powrót