Realizacja gwarancji producenta-sprzedawca czy producent?

• Autor wątku Autor wątku sklepolishtrader
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

sklepolishtrader

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
9
Witam
Jestem sprzedającym,tzn. prowadzę własną działalność ,importuje i sprzedaje:)
Irytuje mnie pewna kwestia:
Do kogo należy obowiązek realizacji gwarancji w przypadku awarii telefonu względem konsumenta w wypadku gdy ...wystawiłem telefony na sprzedaż ,które są objęte gwarancją producenta.
Informacja taka podana była w serwisie allegro tzn. aukcji telefonu.
Czy zawsze do mnie należy realizacja naprawy gwarancyjnej ,jeżeli jest informacja... towar objęty 12 miesięczną gwarancją producenta,ponadto w regulaminie sklepu zawarta jest informacja ,która rozgranicza udzielane i realizowane przeze mnie gwarancję a gwarancję producenta(podana jest informacja iż w przypadku takim usunięcie usterek leży w gestii producenta).
Czy mimo ww informacji mimo wszystko to do mnie należy przyjęcie towaru od konsumenta i realizacji gwarancji,czy jest to w kwestii klient-producent?
Dodam iż telefon był użytkowany i klient powoływał się na niezgodność towaru z umową(lecz można chyba wykluczyć tą formę gdyż z informacji od kupującego,która posiadam jest napisane że telefon uległ awarii po okresie 17 dni użytkowania,czyli przed awarią był zgodny z umową i sprawny)
Bardzo proszę o pomoc i odpowiedź na ww pytania?

Realizacja roszczeń z tytułu gwarancji należy do gwaranta.
Sprzedawca - jeśli nie jest gwarantem - to ewentualnie odpowiada z tytułu rękojmi.

Dziękuje za odpowiedź.
Jeszcze jedno pytanie.
Czy w sytuacji kiedy telefon był użytkowany ,kupujący może zgłaszać roszczenie z tytułu rękojmi?

I czy mógłby Pan przytoczyć artykuły prawne na ,które mogę się powołać gdyż wszedłem w spór z allegro w tej sprawie.

Co do artykułów to już nieistotne,natomiast czy rękojmia występuje również w przypadku kiedy towar był zgodny z opisem i w pełni sprawny ,a usterka nastąpiła po pewnym okresie użytkowania?

Czytam...niestety do art.562.kc według mnie to wszystko odnosi się do sytuacji gdy przedmiot byłby niezgodny z umową z chwilą jego otrzymania a nie po jego użytkowaniu ale to nie wszystkie art.kc,więc może coś znajdę ...

sklepolishtrader napisał:
czy rękojmia występuje również w przypadku kiedy towar był zgodny z opisem i w pełni sprawny ,a usterka nastąpiła po pewnym okresie użytkowania?
Tak - o ile przyczyna tkwiła w wadzie towaru.

Chyba nie mogło być innej sytuacji gdy nastąpiła ta usterka.....ale podsumowując to praktycznie w każdym wypadku kiedy dany towar się popsuje i sprzedający nie jest gwarantem to mimo wszystko zawsze można "podciągnąć" pod rękojmie i to na sprzedającym spoczywa realizacja gwarancji...........chyba że ja źle rozumiem...

loco1 napisał:
Sprzedawca - jeśli nie jest gwarantem - to ewentualnie odpowiada z tytułu rękojmi.
... jeśli towar został kupiony po 24 grudnia 2014 r. Jeśli zakup nastąpił do tej daty i była to transakcja B2C, , obowiązują regulacje ustawy z 27 lipca 2002 r.

Ostatnia edycja:
Nie jestem prawnikiem niestety,poczytam kolejne kc i postaram się wyciągnąć wnioski,co do konkretnego przypadku przyjmę towar w ramach rękojmi,lecz koniecznie muszę zapoznać się z kc. aby nie dokładać do interesu:)
Czy mogę w przyszłości liczyć na twoją pomoc w kwestiach prawnych?
Dziękuje za dotychczasową.

Powrót