Realne możliwości dla młodego adwokata

• Autor wątku Autor wątku abc123abc123a
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
A

abc123abc123a

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Dzień dobry,

czy ktoś z Państwa mógłby się podzielić doświadczeniem: jakie realne możliwości współpracy (poza kancelarią) ma młody adwokat?

Jestem młodym adwokatem z własną, jednoosobową działalnością - Kancelarią. Marzę o wszechstronnym doświadczeniu. Służby mundurowe, urząd, instytucje oświatowe, resocjalizacyjne - dom dziecka, poprawczak.

Wiem, że taką możliwość mają radcy, ale na razie nie rozważam przejścia do OIRP.

Będę wdzięczna za każdą odpowiedź. Pozdrawiam.

Instytucje, które wymieniłeś mają najczęściej na etatach radców prawnych i nie korzystają z pomocy adwokatów.
Urzędy gminy tak, szkoły obsługuje radca lub adwokat współpracujący z gminą, dom dziecka i poprawczak - chyba korzystają ale nie jestem pewien.
Jeżeli chciałbyś pracować w służbach to musisz przejść do rpr i po prostu złożyć podanie o przyjęcie do służby - SW czasami szuka radców prawnych i to jest dobre bo od razu po szkoleniu wstępnym trafiasz na to stanowisko, co w innych służbach wygląda zupełnie inaczej i tego raczej nie polecam.
Jeżeli pytasz o możliwości realne (zakładam, ze nie masz odpowiednich konotacji bo wtedy byś nie pytał) to są bliskie zeru. Urzędy są obstawiane po znajomości i kluczu partyjnym. Pozostałe instytucje wybierają najtańszą ofertę, o ile nie ma innego "klucza".
W tej chwili prowadzenie z sukcesem własnej kancelarii od "zera" to coś w kategorii wyczynu, porównywalnego z prowadzeniem rentownej restauracji.

Powrót