Recydywa penitencjarna 2017

• Autor wątku Autor wątku brejkor
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
B

brejkor

Jakie obecnie trzeba spełnić warunki do uznania za recydywy penitencjarnej ?
Art 64. nie uwzględnia mnie jako recydywy, ale nie wiem jak wygląda recydywa penitencjarna. Czy wystarczy być kilkukrotnie skazanym za różne przestępstwa(w moim przypadku 3 wyroki), czy fakt, że odbywałem 15dni kary zastępczej wpływa na moją grupę?
Jak rozumiem recydywista penitencjarny może ubiegać się o warunkowe zwolnienie po 3/4 kary?

brejkor napisał:
Jak rozumiem recydywista penitencjarny może ubiegać się o warunkowe zwolnienie po 3/4 kary?

Nie.

brejkor napisał:
Jakie obecnie trzeba spełnić warunki do uznania za recydywy penitencjarnej ?

Art. 86 kodeksu karnego wykonawczego.

Ostatnia edycja:
W zakładzie karnym dla recydywistów penitencjarnych odbywają karę dorośli skazani za przestępstwo umyślne na karę pozbawienia wolności lub zastępczą karę pozbawienia wolności oraz ukarani za wykroczenia umyślne karą aresztu lub zastępczą karą aresztu, którzy uprzednio już odbywali takie kary
Karę taką odbywałem, 15 dni zastępczej kary pozbawienia wolności. Wcześniej pytając w ZK, czy na przyszłość będę miał grupę R, wychowawca powiedział, że musiałbym odbyć conajmniej 6miesięcy kary.
Czyli obecnie takie przepisy nie obowiązują?

Decyzja o przyznaniu grupy R jest podejmowana automatycznie, czy rozpatruje to Sąd/komisja ?

Recydywista penitencjarny musi odbyć karę do końca i nie może ubiegać się o warunkowe zwolnienie?

brejkor napisał:
Decyzja o przyznaniu grupy R jest podejmowana automatycznie, czy rozpatruje to Sąd/komisja ?

Recydywista penitencjarny musi odbyć karę do końca i nie może ubiegać się o warunkowe zwolnienie?

komisja penitencjarna
art.78 kk

To jeszcze poradzę się w jednej kwestii.
Trafię do ZK z trzema wyrokami. Mam wątpliwości co do ich liczenia i ewentualnych zwolnień warunkowych.

Czy odrazu trafiając do ZK wyroki będą liczone jako jeden tj. 10msc + 18 msc + 15 msc dają wyrokami sumie 43 msc i po odpowiednim dla grupy okresie kary mogę zostać zwolniony to jest w przypadku P po 1/2 kary czyli 22msc, w przypadku R po 3/4 kary czyli po około 34 msc?
Czy może trafiając do zakładu odbywa się pierwsza karę, można starać się o warunkowe, w przypadku pozytywnym przechodzi się do następnej kary i znów można starać się o warunkowe i przejść do nastepnej?
Czy może jednak trzeba w całości odbyć dwie pierwsze kary i dopiero przyvtrzeciej można starać się o warunkowe?

Czy w przypadku P czy w przypadku R (podgrupa penitencjarna), gdy nie ma zastosowania art. 64 kk, 65 kk ani inne obostrzenia, można się o warunkowe ubiegać po połowie kary.
"Art. 79. § 1. KK Przepisy art. 78 § 1 i 2 stosuje się odpowiednio do sumy dwóch lub więcej nie podlegających łączeniu kar pozbawienia wolności, które skazany ma odbyć kolejno"

Jak rozumiem odbycie ostatnich 12 miesięcy w SDE w moim przypadku może nastąpić tylko po dobyciu 31 msc kary?

Czy już odbywając wyroki, mimo ich sumy po upływie połowy któregoś z wyroków mogę starać się o jego skrócenie, czy fakt ich sumy to przekreśla?

EDIT:
Chciałbym jeszcze dowiedzieć się czy ustawa z dnia 1 lipca 2015 została odrzucona w całości bo w innym wątku w sprawie kary łacznej dostałem taki link i nie mam pewności czy to jest aktualne
http://www.temidium.pl/artykul/kara_laczna_w_znowelizowanym_kodeksie_karnym-1866.html

Ostatnia edycja:
brejkor napisał:
Jak rozumiem odbycie ostatnich 12 miesięcy w SDE w moim przypadku może nastąpić tylko po dobyciu 31 msc kary?
Nie mozesz odbywac kary w sde.

brejkor napisał:
Chciałbym jeszcze dowiedzieć się czy ustawa z dnia 1 lipca 2015 została odrzucona w całości bo w innym wątku w sprawie kary łacznej dostałem taki link i nie mam pewności czy to jest aktualne
Temidium
Nic nie zostalo odrzucone.

brejkor napisał:
Czy już odbywając wyroki, mimo ich sumy po upływie połowy któregoś z wyroków mogę starać się o jego skrócenie, czy fakt ich sumy to przekreśla?
Nie rozumiem pytania

Nie mozesz odbywac kary w sde.
Nie można odbyć ostatnich 12 miesięcy kary w SDE ? Moja kurator sądowa zapewniała mnie o takiej możliwości, że gdy zostanie ostatnie 12 miesięcy kary będe mógł starać się o SDE.
Nie rozumiem pytania
Chodziło mi dokładnie o to czy jak odbęde 5 miesięcy kary, czy będę mogł ubiegać się o skrócenie pierwszego wyroku tj. 10msc i tym samym moja suma wyroków zmniejszy się o 5 miesięcy.

Co do SDE, czy coś w tej kwesti zmieniło się w ostanim czasie, bo taką informację dostałęm w marcu i właśnie z pani kurator powiedziła że w 31 miesiacu kary będę mógł się ubiegać o SDE.

brejkor napisał:
Nie można odbyć ostatnich 12 miesięcy kary w SDE ? Moja kurator sądowa zapewniała mnie o takiej możliwości, że gdy zostanie ostatnie 12 miesięcy kary będe mógł starać się o SDE.

Pozdrów serdecznie panią kurator, która nie zna obowiązujących przepisów.

Hmm, ja taki cud widziałem osobiście. Obywatel miał trzy kary bez wyroku łącznego.

Obywatel najpierw napisał o zmianę kolejności wykonywania kar tak by mieć najmniejsze wyroki na samym początku i otrzymał na to zgodę. Potem po odbyciu zarówno pierwszej jak i drugiej kary pisał do Sądu Penitencjarnego o zaświadczenie, że kara została odbyta i stosowne zaświadczenia otrzymał.

I gdy rozpoczął odbywanie trzeciej kary pozbawienia wolności napisał wniosek o odbycie kary w systemie SDE i otrzymał taką szansę. To było kilka lat temu i może przepisy się zmieniły, a może sędzia rozpatrujący jego wniosek ich nie znał.

maxixxx napisał:
a może sędzia rozpatrujący jego wniosek ich nie znał.

Lub dokonał niewłaściwej interpretacji czytelnego przepisu. Wystarczyłoby gdyby przeczytał ogólnodostępne komentarze - jeśli oczywiście wówczas były dostępne (teraz są).

Art. 80. KKW określa kolejność wykonania kary?
Sędzia penitencjarny może zarządzić wykonanie kar i środków w innej kolejności niż określona w § 1, jeżeli względy penitencjarne za tym przemawiają.
Jak rozumiem odbywa się to na wniosek skazanego? I jeżeli to Sąd penitencjarny to domyślam się, że tylko jako już osadzony mogę składać taki wniosek?
W przypadku zmiany kolejności, po odbyciu dwóch kar po ponad rok, zostałoby mi 10 miesięcy i czy tę ostatnią karę można odbyć w SDE?

Edit:
I jak to jest z warunkowym zwolnieniem bo nie rozumiemiem nadal.
Odbywam pierwszą karę, mogę starać się o zwolnienie z połowy i przechodzę do następnej?
Czy odbywam karę a o zwolnienie mogę się starać po połowie sumy kar?

@forg
Niestety nie utrzymuję obecnie kontaktu z panią kurator. Czyli nigdy nie obowiązywały takie przepisy, czy może pani podała mi nieaktualny stan rzeczy ?

Ostatnia edycja:
brejkor napisał:
W przypadku zmiany kolejności, po odbyciu dwóch kar po ponad rok, zostałoby mi 10 miesięcy i czy tę ostatnią karę można odbyć w SDE?

Nie. Nie można.

brejkor napisał:
Czy odbywam karę a o zwolnienie mogę się starać po połowie sumy kar?

Po okresie ujętym w obowiązujących przepisach. Nie zawsze jest to połowa kary. Lub sumy kar - jeśli jest ich kilka.
Polecam lekturę artykułu 77 i następnych kodeksu karnego.
A później - lub wcześniej - lekturę części kodeksu karnego wykonawczego dotyczącej odbywania kary w systemie dozoru elektronicznego.

Przepisy art. 78 § 1 i 2 stosuje się odpowiednio do sumy dwóch lub więcej nie podlegających łączeniu kar pozbawienia wolności, które skazany ma odbyć kolejno; przepis art. 78 § 2 stosuje się, jeżeli chociażby jedno z przestępstw popełniono w warunkach określonych w art. 64.
Rozumiem już jak wygląda ewentualne zwolnienie warunkowe.
Czyli przekraczając mury ZK moje trzy wyroki stają się jednością i na podstawie TYLKO tej całości będzie można ubiegać się o warunkowe zwolnienie. I tej całości już nie ma żadnej drogi by rodzielić?

Należy pamiętać, że warunek jednego roku dotyczy również sumy dwóch lub więcej
niepodlegających łączeniu kar pozbawienia wolności, które skazany ma odbyć kolejno.
Wiem już co przekreśla mi fakt SDE.
Jeszcze raz chciałbym tylko spytać o słowa pani kurator, czy przepisy na takie coś kiedykolwiek pozwałały, czy tylko mnie wprowadziłą w błąd? Podawała mi nawet takie przykłady, że jeżeli mój wyrok to byłby rok i 1 dzień, to musiałbym pierwszo odsiedzieć 1 dzień i dopiero jak rok by mi został to bym mógł się starać o SDE. Wprowadzała mnie w bład?

Ostatnia edycja:
Powrót