Recydywa!!!!

• Autor wątku Autor wątku Syla13
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

Syla13

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
4
Moj chlopak siedzi w AŚ. Ponad rok temu dokonal rozboju - odsiedział bodajże 8 miesiecy sankcji po czym dostał 2 lata w zawiasach.. w tym roku ponownie dokonal rozboju, byl pod wplywem alkoholu... czy to go w jakis sposob usprawiedliwa? Czy odwiesza mu te dwa lata? co zrobic by mu w jakis sposob zmniejszyc kare?

to,że był pod wpływem na pewno go nie usprawiedliwia.Moim zdaniem odwieszą

no ale moga go chyba uznac za niepoczytalnego, ze poprostu nie wiedzial co robi... a jest jakas szansa aby po sankcji wyszedl?

[cytat:2z9yp3m7]
no ale moga go chyba uznac za niepoczytalnego
[/cytat:2z9yp3m7]

Na tej podstawie , że nie pamięta i że był pijany nie-art.31par3 kk

a mozna wiezienie zastapic dozorem policyjnym w tym przypadku... ?

Dozór policyjny to środek zapobiegawczy, czyli jest stosowany przed wyrokiem.
Po wyroku nie ma już czego zabezpieczać więc nie może być stosowany.

ale mój jest jeszcze przed wyrokiem, narazie ma sankcje do czerwca...

> byl pod wplywem alkoholu... czy to go w jakis sposob usprawiedliwa?

Wprost przeciwnie. To okoliczność obciążająca.

Jeżeli dokonał rozboju w okresie próby to sąd zarządzi ( obligatoryjnie)
wykonanie wcześniej zawieszonej kary.

Przy recydywie szanse na kolejny wyrok w zawieszeniu wynoszą 0%.

Orzeczona kara pozbawienia wolności będzie w wymiarze powyżej 2 lat. Nie ma zatem możliwości zawieszenia tej kary w postępowaniu wykonawczym.

[cytat:2s1xnmk9]
a mozna wiezienie zastapic dozorem policyjnym w tym przypadku... ?
[/cytat:2s1xnmk9]

Można napisać wniosek o zmianę środka zapobiegawczego na podstawie art.254 kpk- do prokuratora w post.przygotowawczym. Ewentualnie zażalenie na tymczasowe aresztowanie, jeśli termin jeszcze nie upłynął.

Proszę,żebyście wytłumaczyli mi co to jest recydywa.Wiem,że na forum sa tematy traktujące o tym,ale mam klopoty z pojęciem tego :wink:
Np:
wyrok-8 miesięcy na 2 lata;
1 rok na 3 lata;
teraz areszt i wyroku jeszcze nie ma.
zakładając,że to te same par,lub bardzo podobne,czyli nastąpi ich obligarotyjne odwieszenie.Ale czy taki człowiek,to recydywista?Dziękuję

Witam,

po własnie zaliczonym kolokwium z kk i kpk spróbuję zmierzyć się z wytłumaczeniem recydywy.

Recydywa - ogólnie powrót do przestępstwa.
Rodzaje:
1) zwykła - nie uregulowana w k.k., uwzględniana przy wymiarze kary,

2) szczególna podstawowa - art. 64 par. 1 k.k. - zachodzi gdy:
a) sprawca był już skazany za przestępstwo umyślne na karę pozbawienia wolności,
b) odbył przynajmniej 6 miesięcy kary,
c) w ciągu 5 lat popełnia umyślnie przestępstwo podobne do tego, za które był skazany.
Przestępstwo podobne - art. 115 par. 3 k.k.
Skutkiem możliwość wymierzenia kary w wysokości do górnej granicy zaostrzonej o połowę, warunkowe zwolnienie z odbycia reszty kary po jej 2/3.

3) szczególna wielokrotna - art. 64 par. 2 k.k. - zachodzi gdy:
a) sprawca był już skazany w warunkach recydywy szczególnej podstawowej,
b) odbył co najmniej rok kary pozbawienia wolności,
c) w ciągu 5 lat popełnił umyślnie jedno z przestepstw wyliczonych w art. 64 par. 2 k.k.

Skutki: obligatoryjnie kara pozbawienia wolności w wysokości powyżej dolnej granicy, a może też powyżej górnej; warunkowe zawieszenie wykonania kary tylko w wyjątkowych przypadkach, warunkowe zwolnienie z odbycia reszty kary po jej 3/4.

Z postów Syla - proszę mnie poprawić, jeżeli się mylę, bo zbyt jasno nie pisze - wynika, że jej chłopak może zostać uznany za recydywistę z art. 64 par. 1 k.k. - dwa rozboje.

Pozdrowienia

Recydywa wg kodeksu karnego:
[cytat:xjooquen] rt. 64. § 1. Jeżeli sprawca skazany za przestępstwo umyślne na karę pozbawienia wolności popełnia w ciągu 5 lat po odbyciu co najmniej 6 miesięcy kary umyślne przestępstwo podobne do przestępstwa, za które był już skazany, sąd może wymierzyć karę przewidzianą za przypisane sprawcy przestępstwo w wysokości do górnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę.
§ 2. Jeżeli sprawca uprzednio skazany w warunkach określonych w § 1, który odbył łącznie co najmniej rok kary pozbawienia wolności i w ciągu 5 lat po odbyciu w całości lub części ostatniej kary popełnia ponownie umyślne przestępstwo przeciwko życiu lub zdrowiu, przestępstwo zgwałcenia, rozboju, kradzieży z włamaniem lub inne przestępstwo przeciwko mieniu popełnione z użyciem przemocy lub groźbą jej użycia, sąd wymierza karę pozbawienia wolności przewidzianą za przypisane przestępstwo w wysokości powyżej dolnej granicy ustawowego zagrożenia, a może ją wymierzyć do górnej granicy ustawowego zagrożenia zwiększonego o połowę.
§ 3. Przewidziane w § 1 lub 2 podwyższenie górnego ustawowego zagrożenia nie dotyczy zbrodni. [/cytat:xjooquen]
Co do odwieszenia wyroków, to zalezy za jakie przestępstwa te wyroki zapadły, oraz kiedy popelniono przestępstwa za które jest aktualnie aresztowany oraz oczywiście jakie to jest przestępstwo.
Jeśli chodzi o przestępstwa podobne, to jest to wystarczająca podstawa do odwieszenia wyroku.
:evil:

witam serdecznie!!
mam taka sprawe... moj chlopak siedzi teraz 2-gi raz w zk, za pierwszym razem mial wyrok 6 miesiecy,z czego nakazano mu odsiedziec 5 miesiecy i 28 dni <mozliwe ze 2 dni siedzial na ''dolku''> ,mimo wszystko wypuscili go z zk po uplywie rownych 6 miesiecy, wiemy ze siedzial 2 dni dluzej,czy jesli wywalczymy zeby mu a jakis sposob ''oddali'' te 2 dni,to nie bedzie posiadal miana recydywista?? nie wiem jakto do konca rozumiec.
BARDZO PROSZE O ODPOWIEDZ!! to dla nas wazne poniewaz z tego co wiem recydywista moze sie ubiegac o zwolnienie warunkowe po odbyciu 2/3 kary a tak normalnie to po 1/2.
Mimo wszystko w gre wchodzi kilka miesiecy zycia.

Syla13 napisał:
no ale moga go chyba uznac za niepoczytalnego, ze poprostu nie wiedzial co robi... a jest jakas szansa aby po sankcji wyszedl?

żeby uznali go za niepoczytalnego, to biegli musieli by orzec taką opinię i na podstawie:
art. 31
§ 1. Nie popełnia przestępstwa, kto, z powodu choroby psychicznej, upośledzenia umysłowego lub innego zakłócenia czynności psychicznych, nie mógł w czasie czynu rozpoznać jego znaczenia lub pokierować swoim postępowaniem.

§ 2. Jeżeli w czasie popełnienia przestępstwa zdolność rozpoznania znaczenia czynu lub kierowania postępowaniem była w znacznym stopniu ograniczona, sąd może zastosować nadzwyczajne złagodzenie kary.

madziura15 napisał:
mam taka sprawe... moj chlopak siedzi teraz 2-gi raz w zk, za pierwszym razem mial wyrok 6 miesiecy,z czego nakazano mu odsiedziec 5 miesiecy i 28 dni <mozliwe ze 2 dni siedzial na ''dolku''> ,mimo wszystko wypuscili go z zk po uplywie rownych 6 miesiecy, wiemy ze siedzial 2 dni dluzej,czy jesli wywalczymy zeby mu a jakis sposob ''oddali'' te 2 dni,to nie bedzie posiadal miana recydywista?? nie wiem jakto do konca rozumiec.
Hmm... te dwa dni nijak się mają do "miana recydywisty". Jeśli to udowodnicie to zaliczą te dwa dni na poczet nowego wyroku, ale recydywy nie zdejmą. I w ogóle sprawdźcie czy na pewno był tam te 2 dni za długo...

napewno byl za dlugo,mamy na to wszystkie papiery z dokladnymi datami itd,teraz tylko pozostaje pytanie czy warto o te dni walczyc czy nie?

aha czyli nie warto...:/ no coz trudno
dziekuje za odpowiedz ;)
juz teraz widze swoj blad-kierowalam sie z nadzieja tylko podpunktem b
''b) odbył przynajmniej 6 miesięcy kary''

jeszcze raz dzieki ;)

Ostatnia edycja:
Powrót