Recydywa

• Autor wątku Autor wątku slimak1331
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
S

slimak1331

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
WItam!!W2004 roku dotsałem wyrok z posiadanie i udzielani środka odurzającego w postaci marihuany 1000zł grzywny oraz !rok odsiadki w zawieszeniu na 3 lata a wczoraj popepłniłem kolejne przestepstwo postawiono mi zarzut usiłowania kradziezy roweru i grozi mi grzyna 400 zł o raz kara ok 3 miesiecy pozbawienia wolnosci na rok albo 3 lata tego dokładnie nie wiem. MOje pytabnie brzmi czy to jest recydywa i czy w zwiazku z tym pojde siedziec??

To nie jest recydywa , recydywa jest tylko w przypadku skazanych na bezwzględną odsiadkę , którzy odsiedzieli przynajmniej 6 miesięcy i w okresie 5 lat od odsiadki popełniają kolejne przestępstwo.

Jeśli rower był warty więcej niż 250zł. to usiłowałeś popełnić przestępstwo w okresie próby. Jeśli zostaniesz za to prawomocnie skazany to mogą ci zarządzić wykonanie kary pozbawienia wolności orzeczonej w tej pierwszej sprawie.

Ale nie muszą dlatego, że jest to przestępstwo z zupełnie innego paragrafu. Ale fakt wcześniejszej karalności może mieć wpływ na wysokość tego wyroku w sprawie roweru...

Otóż jeśli zostaniesz skazany na karę pozbawienia wolności prawomocnym wyrokiem, to niestety, ale zostanie Ci obligatoryjnie odwieszony wyrok ten z 2004 roku.

[cytat="marta222"]Ale nie muszą dlatego, że jest to przestępstwo z zupełnie innego paragrafu. Ale fakt wcześniejszej karalności może mieć wpływ na wysokość tego wyroku w sprawie roweru...[/cytat]

Przestępstwa podobne wcale nie musza byc z tego samego działu, a tym bardziej z tego samego paragrafu. Tematyka wielokrotnie wałkowana na forum.
Jakie to są przestępstwa podobne to mówi art. 115 par. 3. kk
Zgodnie z jego treścią przestępstwa nakierowane na osiągnięcie korzyści majątkowej należą do podobnych.
Skoro udzielałeś narkotyków i w wyroku zostało to określone - w celu osiągnięcia korzyści majątkowej (mimo, iz skazanie nastąpiło na podstawie przepisów ustawy o przeciwdziałaniu narkomani), to niestety, ale ten wyrok zostanie odwieszony Ci obligatoryjnie w trybie art. 75 par 1 kk. Oczywiście w momencie, kiedy uprawomocni sie wyrok ten za usiłowanie kradzięzy roweru.

Sąd może Ci odwiesić karę, ale nie musi. Co do zawiasów to minimalny ich okres wynosi 2 lata, chyba, że mamy do czynienia ze sprawcą młodocianym albo recydywistą - wówczas 3.

Aurelius - nie do końca się z Tobą zgadzam. Jeśli facet odpalił działke za darmo, wówczas nie osiągnął korzyści majątkowej, więc nie możemy mówić o przestępstwach podobnych w rozumieniu KK.

[cytat="wyrywacz_chwastow"]
Aurelius - nie do końca się z Tobą zgadzam. Jeśli facet odpalił działke za darmo, wówczas nie osiągnął korzyści majątkowej, więc nie możemy mówić o przestępstwach podobnych w rozumieniu KK.[/cytat]

Dlatego napisałem, ze jesli w tamtym wyroku jest napisane, ze udzielił w celu osiągnięcia korzyści majątkowej to niestety, ale oblig

[cytat="wyrywacz_chwastow"]Sąd może Ci odwiesić karę, ale nie musi. Co do zawiasów to minimalny ich okres wynosi 2 lata, chyba, że mamy do czynienia ze sprawcą młodocianym albo recydywistą - wówczas 3.

Aurelius - nie do końca się z Tobą zgadzam. Jeśli facet odpalił działke za darmo, wówczas nie osiągnął korzyści majątkowej, więc nie możemy mówić o przestępstwach podobnych w rozumieniu KK.[/cytat]

Ok na 100 nie mam w wyroku "korzysci majątkowej" i co teraz jest jakas szansa??W ogle czy istnieja jakies okolicznosci łagodzace co do tej drugiej sprawy??Zgodziłem sie na kare jaka przyznał mi policjant czyli na grzywne i około miesiaca w zwieszeniu na np pół roku-tak powiedział. Moze da sie w jakis sposób uratowac mnie na sprawie. jEstem studentem itd ....

Według mnie sąd może odwiesić ci karę ale nie musi, jeśli dostaniesz wezwanie na posiedzenie o przedmiocie zarządzenia wykonania kary( czyli odwieszenia tego wcześniejszego wyroku) możesz tłumaczyć sądowi jak wygląda twoja sprawa. Nie ma sensu chyba rezygnować z kary jaką zaproponowała policja i brnąć w rozprawę bo końcowy efekt może być gorszy niż miesiąc zawieszenia i grzywna...

Jeżeli faktycznie proponowana kara to miesiąc aresztu, to nie popełniłeś przestępstwa tylko wykroczenie (rower nie był warty 250zł tylko mniej) a w takiej sytuacji w ogóle nie masz co się martwić bo skazania za wykroczenie nie są rejestrowane w Krajowym Rejestrze Karnym, a to właśnie KRK powiadamia Sąd o ponownym skazaniu, które może być podstawą do zarządzenia wykonania kary pozbawienia wolności.

Małgosiu, zauważ że Ślimak chyba sam do końca nie wie co pisze. W pierwszym poście wspomina o tym, że zaproponowano mu 3 miesiące w zawieszeniu na roku lub na trzy lata, w w drugim poście że miesiąc w zawieszeniu.
Ślimak - jeśli chcesz jakiejś porady, to napisz jaką miałeś kwalifikację prawną w sprawie za narkotyki, oraz jaką masz w obecnej sprawie. Bo na chwile obecną to coś kręcisz.

Powrót