Redundancy pay - redukcja etatów

• Autor wątku Autor wątku rkochanski5
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

rkochanski5

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
zostałem zwolniony z dnia na dzień szef wręczył mi i moim kolegom P-45 bez wcześniejszego terminu wypowiedzenia,lecz zaznaczył że przyjmie nas z powrotem po tygodniu.Za ten okres należy sie nam odprawa,lecz szef nic o tym nie wspomniał.Czy to jest oki że zwalnia nas z dnia na dzień i od razu daje P-45?.Myślimy że jest tak,że nasz szef,robiąc w ten sposób chce uniknąć wypłacenia nam odpraw,a po tym tygodniu zatrudniając nas na nowo przepadnie nam okres przepracowany wcześniej.Co otym myślicie.Macie jakiś pomysł?

Ostatnią edycję dokonał moderator:
RE: Wypowiedzenie

W tym dziale nie zajmujemy się prawem pracy obowiązującym w UE.

RE: Wypowiedzenie

Ztego co piszesz mozna rozumiec, ze Twoj pracodawca zwolnil Was z jakiegos powodu - niestety nie mam pojecia co nim kierowalo. Niemniej jednak forma zwolnienia naruszyla Wasze prawo pracownicze. Nie mozna nikogo zwolnic bez uzasadnionej przyczyny, jak i wczesniejszych upomnien lub wczesniejszego wypowiedzenia ( termin powinien byc zawarty w umowie o prace) Na Waszym miejscu wybrala bym sie do CAB Citizens Advice - the charity for your community jest to darmowe biuro porad obywatelskich.

Nie napisales jak dlugo pracowaliscie dla tego pracodawcy.

Ostatnia edycja:
Czy ktos moze mi powiedziec czy praca przez agencje posrednictwa tez jest wliczana do odprawy (redundancy)?
Najpierw pracowalam w firmie X przez agencje a po roku przeszlam na kontrakt i zostalam juz zatrudniona przez sama firme X. Na kontrakcie dla firmy pracuje 2 lata bez 5 dni.
Czy do odprawy wlicza sie tez okres przepracowany przy zatrudnieniu przez agencje? Czy tylko od momentu podpisania kontraktu z firma X ?

Kiedy pracowalas dla agencji kto placil wynagrodzenie? agencja, czy bezposrednio pracodawca? Bylas pracownikiem agencyjnym czy zatrudniona bezposrednio przez pracodawce?

gdy pracowalam dla agencji to wynagrodzenie placila agencja, byłam zatrudniona przez agencję.

dziekuje za odpowiedz, na szczescie firma okazala sie lojalna i nie zwolni pracownika bez odprawy, wszystkie sprawy zwiazane z redukcja etatow zalatwia na korzysc pracownikow :)

Powrót