Referendum

• Autor wątku Autor wątku mrcn0369
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
M

mrcn0369

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam
1 lipca mam zaplanowany wyjazd do Anglii na okres wakacji (1-1,5miesiąca), lecz jak wiadomo 23 czerwca jest referendum o wyjscie z Unii. Moje pytanie, jeżeli w głosowaniu by wyszło że chcą opuścic Unię, to zrobią to od razu czy muszą odczekac jakis okres? Pytam bo nie posiadam paszportu, a do krajów z poza Unii jest on potrzebny i nie wiem czy będe musiał wyrabiać.
Pozdrawiam

Jeżeli zdecydują o wyjściu z UE, to ten proces potrwa kilka lat - podobnie, jak proces akcesji. To nie dzieje się z dnia na dzień. Na obecną chwilę nie wiadomo, co np. stanie się z obywatelami UE, którzy już przebywają na terenie UK... To wszystko jest jedna wielka niewiadoma. Wiadome jest jedno - jeśli 23 czerwca Brytyjczycy zagłosują za wyjściem z UE, to 24 czerwca cały czas w Unii będą ;)

Czyli na razie nie muszę przejmowac się wyrabianiem paszportu?

Raczej nie.
Poza tym myślę, że nawet, jeśli wyjdą z Unii, to będą chcieli utrzymać jakiś rodzaj swobody przepływu osób, na zasadzie takiej jak np. Norwegia czy Szwajcaria, które nie są w UE, ale są w Strefie Schengen.

krenciszex napisał:
Raczej nie.
Poza tym myślę, że nawet, jeśli wyjdą z Unii, to będą chcieli utrzymać jakiś rodzaj swobody przepływu osób, na zasadzie takiej jak np. Norwegia czy Szwajcaria, które nie są w UE, ale są w Strefie Schengen.

przystąpienie UK do strefy Schengen (do ktorej obecnie nie nalezy) byloby strzalem w kolano (jesli nie w glowe).
Nie, przez nastepne 2 lata (a moze i dluzej) UK nie opusci EU (nawet jesli zaglosuje za wyjsciem). Co do migrantow juz tam siedzacych (a nie posiadajacych obywatelstwa brytyjskiego) to coz- po 5 latach ma sie status stalego rezydenta, lepiej jakby co przed wyjazdem z uk sobie te karte wyrobic (oidp ok 65 funtow toto kosztuje).

Powrót