Reforma Kssip

• Autor wątku Autor wątku Praca magisterska
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Praca magisterska

Cześć

Czy orientuje się ktoś czy w ogóle prowadzone są reformy Kssipu? Chodzi mi szczególnie o likwidację aplikacji ogólnej i bezpośredni nabór na aplikacje specjalistyczne. Czy jest szansa, że w przyszłym roku już będą wprowadzone zmiany?

Praca magisterska napisał:
Cześć

Czy orientuje się ktoś czy w ogóle prowadzone są reformy Kssipu? Chodzi mi szczególnie o likwidację aplikacji ogólnej i bezpośredni nabór na aplikacje specjalistyczne. Czy jest szansa, że w przyszłym roku już będą wprowadzone zmiany?

Ja mogę napisać tylko to co mi się wydaje i co wyniosłam z rozmów ze znajomymi aplikantami z KSSIP. Jeśli w tym roku będzie ostatni nabór na ogólną, to moim zdaniem w kolejnym roku nie zostanie zorganizowany żaden bezpośredni nabór na specjalistyczne, ponieważ będzie trzeba zapewnić limity na sądówce i prokuratorskiej rocznikowi 2013 i wątpliwe, żeby nagle chcieli w 2014 r. puścić 200 osób na sądową. Limity miejsc są powolutku ograniczane, a nie powiększane. Co więcej, wiązałoby się to ze "zmieszaniem" ludzi po ogólnej z osobami z ulicy - totalny bezsens i różnica poziomów na dzień dobry gwarantowana.

Jeśli rewolucja miałaby mieć miejsce w tym/następnym roku, to pierwszy bezpośredni nabór byłby, tak zdrowo-rozsądkowo, dopiero w 2015 r.

A jak będzie na 100% to nikt Ci nie powie, no chyba, że ktoś ma jakieś sensowne źródło w ministerstwie, a i to może nie być pewne bo tam co wiatr powieje to zmiana wersji..

Powrót