Refundacja osobie niepełnosprawnej

• Autor wątku Autor wątku kaziolek
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
K

kaziolek

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Jestem osobą niepełnosprawną, zaliczoną do umiarkowanego stopnia niepełnosprawności. Orzeczony stopień niepełnosprawności ma charakter trwały i orzeczenie wydane na stałe. Niepełnosprawność istnieje od okresu, przed 16-tym rokiem życia.
Moje pytanie jest następujące: Czy mogę ubiegać się o refundację sprzętu komputerowego (wiem, ze jest coś takiego, tylko czy moje inwalidztwo podlega takiej refundacji). Jeżeli tak, to gdzie i jakie dokumenty powinienem złożyć? Bardzo dziękuję za odpowiedź.

Proszę się dowiedzieć w Starostwie Powiatowym.
W 2007 roku były różne programy pomocy dla niepełnosprawnych, np.:

ISTNIEJE MOŻLIWOŚĆ DOFINANSOWANIA DO ZAKUPU KOMPUTERA
W RAMACH PROGRAMU ?KOMPUTER DLA HOMERA?

1. Adresaci programu:
1) pełnoletnie osoby w wieku aktywności zawodowej, niepełnosprawne z powodu dysfunkcji narządu wzroku posiadające ważne orzeczenie o znacznym lub umiarkowanym stopniu niepełnosprawności albo orzeczenie równoważne,
2) dzieci i młodzież w wieku do lat 18 niepełnosprawne z powodu dysfunkcji narządu wzroku, posiadające aktualne orzeczenie o zaliczeniu do znacznego lub umiarkowanego stopnia niepełnosprawności lub aktualne orzeczenie o niepełnosprawności.
Jeżeli treść dokumentów wymienionych w pkt 1 i 2 nie wskazuje na przyczynę orzeczenia o niepełnosprawności lub stopnia niepełnosprawności, dokumentem potwierdzającym rodzaj schorzenia będącego przyczyną niepełnosprawności jest zaświadczenie wydane przez lekarza prowadzącego.

2. W ramach programu udzielane będzie dofinansowanie:
1) zakupu podstawowego sprzętu komputerowego, elektronicznego i oprogramowania oraz poszczególnych elementów służących jego uzasadnionej rozbudowie,
2) zakupu specjalistycznego sprzętu komputerowego, elektronicznego i oprogramowania oraz poszczególnych elementów służących jego uzasadnionej rozbudowie,
3) zakupu specjalistycznych elektronicznych urządzeń brajlowskich oraz poszczególnych elementów służących ich uzasadnionej rozbudowie,
4) zakupu urządzeń lektorskich.
3. W ramach programu finansowane będą szkolenia komputerowe w zakresie podstawowej obsługi nabytego w ramach programu sprzętu i oprogramowania.

Dziękuję za zainteresowanie i odpowiedź. Oczywiście zapytam. Chociaż mój stopień niesprawności nie jest związany ze wzrokiem, a z kręgosłupem. Jak wynika z treści odpowiedzi raczej nie będę mógł liczyć na to dofinansowanie. Nie mniej jednak dziękuję i zapytam.

Powrót