refundacja składek PEFRON a umorzenie ZUS

• Autor wątku Autor wątku tom_bombadil
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
T

tom_bombadil

Użytkownik
Odpowiedzi
47
Witam,
Mam pytanie odnośnie odnośnie refundacji z PEFRON składek na ZUS.

W związku z tarczą antykryzysową złożyłem do ZUS wniosek o umorzenie składek. Jednocześnie przysługuje mi częściowy zwrot składek z PEFRON.
Czy ktoś się orientuje czy te zwroty z PEFRON nadal przysługują w przypadku umorzenia ZUS? Składki są co prawda płacone (liczą się do emerytury), ale płaci je przez te 3 m-ce Państwo.

Tak trudno wejść na stronę, o której myśli się w pierwszej chwili by się o tym dowiedzieć - czyli na PFRON??
Masz tam wszystko wyjaśnione:
https://www.pfron.org.pl/pracodawcy...efundacji-skladek-na-ubezpieczenia-spoleczne/

Cytat:
Osoba niepełnosprawna wykonująca działalność gospodarczą, spełniająca warunki, o których mowa, która skorzysta z możliwości nieopłacenia składek, nie składa wniosku WN-U-G do PFRON za miesiące, których dotyczy zwolnienie z opłacania składek.

Dzięki. Widzisz problem w długości komunikatów. Po pierwsze za dużo przepisów w Polsce a po drugie zbyt zawiłym językiem jest to opisane. Niektóre zdania mają tam po 10 linijek! :mad:

Problem jest inny - a co jak ZUS nie zwolni składek?
Wtedy wg mnie warto złożyć zerowy WN-U-G - choć zostanie przyjęty - to skierowany do korekty...
Oczywiście jak ktoś ma pewną sytuację wobec ZUS - to wie, że mu zwolnią składki. Ale same decyzje o zwolnieniu ZUS będzie wydawał przełom czerwca/lipca dopiero.

Prawda - a wtedy będzie za późno na złożenie Wn-U-G. Na ten moment żałuję że w ogóle wnioskowałem o odroczenie ZUS. Jak zestawić z minusem że podatek dochodowy będzie wyższy i nie ma refundacji PEFRON to słabo się to opłaca. Trzeba faktycznie przemyśleć ten zerowy Wn-U-G, choć w ZUS mam sytuację bez zastrzeżeń.

Powrót