Regionalny serwis internetowy

• Autor wątku Autor wątku raszey
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

raszey

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
2
Witam,

Planuję otworzyć regionalny serwis internetowy. Serwis ten oprócz możliwości zamieszczania bezpłatnych ogłoszeń i wpisów do katalogu firm będzie zawierał aktualne wiadomości z regionu.
Źródłem tych wiadomości będą dla mnie inne serwisy internetowe oraz prasa lokalna. I tu pojawia się pytanie: Jakie informacje (treści) mogę publikować w moim serwisie bez konieczności ubiegania się o zgodę od wydawcy ? Czy mogę bez zgody cytować całe teksty podając na końcu źródło tekstu ? I w końcu czy musze rejestrować w sądzie taki serwis ? Dodam iż obecnie nie posiadam działalności gospodarczej i na razie nie planuje jej założenia.
Wszelkie ogłoszenia i wpisy w serwisie będą bezpłatne, nie będzie również płatnych reklam.
O komercyjnym charakterze serwisu pomyślę w przyszłości – chcę najpierw sprawdzić na ile popularny okaże się mój serwis.

Proszę o pomoc.

Opcja szukaj.. było wiele razy.

Temat przyklejony Prawo Cytatu

na początek portal taki powinien być zarejestrowany jako wydawnictwo prasowe w świetle USTAWY z dnia 26 stycznia 1984 r. "Prawo prasowe", a wtedy można ewentualnie korzystać z prawa do cytatu w postaci Art.25. USTAWY z dnia 4 lutego 1994 r. "o prawie autorskim i prawach pokrewnych".

Powrót