Regres Ergo Hestia / czy przedawnienie

• Autor wątku Autor wątku Prone
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
P

Prone

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
10
Witam wszystkich serdecznie, mam pytanie czy moja sprawa nie jest już przedawniona wg. obowiązujący przepisów 3 letniego przedawnienia. A mianowicie w sierpniu 2010r. miałem wypadek samochodowy gdzie kierowałem pod wpływem alkoholu, były ofiary śmiertelne. Dostałem wyrok odsiadki, karę odbyłem, w roku 2010 i 2011r. Ubezpieczalnia z OC wypłaciła odszkodowania pokrzywdzonym, w lipcu 2023r. Otrzymałem pismo z Ergo Hestia iż mam zapłacić wypłacone odszkodowania jako forma regresu. Przeszukałem przepisy o regresie i wszystko wg. Mnie wskazuje iż sprawa ta i zadanie regresu po ponad 10 latach jest przedawnione. Proszę o wyprowadzenie mnie z błędu jeśli źle myślę i na jakich przepisach czy art. Ubezpieczalnia może żądać regresu.

Zgodnie z art. 819 § 1 i 3 Kodeksu cywilnego roszczenia z umowy ubezpieczenia przedawniają się z upływem lat trzech. W wypadku ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej roszczenie poszkodowanego do ubezpieczyciela o odszkodowanie lub zadośćuczynienie przedawnia się z upływem terminu przewidzianego dla tego roszczenia w przepisach o odpowiedzialności za szkodę wyrządzoną czynem niedozwolonym lub wynikłą z niewykonania bądź nienależytego wykonania zobowiązania.

Zapoznaj się z art. 43 ustawy o ubezpieczeniach obowiązkowych tj. Ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych ( tekst jedn. Dz.U.2022.2277).

czy art. Ubezpieczalnia może żądać regresu

Pomocna będzie dla Ciebie Uchwała SN z dnia 10 listopada 2005 r., III CZP 83/05: "Roszczenie zakładu ubezpieczeń przeciwko kierującemu pojazdem mechanicznym, oparte na podstawie § 33 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 9 grudnia 1992 r. w sprawie ogólnych warunków obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem pojazdów (Dz.U. Nr 96, poz. 475 ze zm.), ulega przedawnieniu w terminie wskazanym w art. 118 in fine k.c.".

Dziękuję za bardzo szybką odpowiedź, z tego co rozumiem i po analizie zacytowanych przepisów i art. Według wszelkich znaków na ziemi i niebie, sprawa jest PRZEDAWNIONA.

Ubezpieczalnia z OC wypłaciła odszkodowania pokrzywdzonym, w lipcu 2023r.
Niekoniecznie. To jest regres a nie środki odszkodowawcze. Odszkodowanie wypłacone w lipcu 2023.

Ubezpieczalnia z OC wypłaciła odszkodowania pokrzywdzonym

Zrozumiałam, że firma ubezpieczeniowa wypłaciła je odpowiednio wcześniej.

w lipcu 2023r. Otrzymałem pismo z Ergo Hestia iż mam zapłacić wypłacone odszkodowania jako forma regresu

Rozumiem, Prone, że w lipcu 2023 r. otrzymałeś pismo z Ergo Hestii o którym pisałeś w poście.

Ostatnia edycja:
Dobrze Pani zrozumiała ubezpieczenia były wypłacone ponad 10 lat temu czyli w 2010r i 2011r.

Dwa jeszcze w 2012r i jedno w 2013r.

Nie jestem pewien ale czy przypadkiem spowodowanie wypadku w stanie nietrzeźwości (pow.0,5promila) nie jest przestępstwem, i czy w takim przypadku przedawnienie nie wynosi 20 lat ?

No właśnie artykuł mówi : zbrodnią lub występkiem a wg. Przepisów zbrodnią to:§ 2. Zbrodnią jest czyn zabroniony zagrożony karą pozbawienia wolności na czas nie krótszy od lat 3 albo karą, surowszą. § 3.
Występkiem zaś:§ 3. Występkiem jest czyn zabroniony zagrożony grzywną powyżej 30 stawek dziennych albo powyżej 5000 złotych, karą ograniczenia wolności przekraczającą miesiąc albo karą pozbawienia wolności przekraczającą miesiąc.
Zaś kara za spowodowanie wypadku pod wpływem alkoholu że skutkiem śmiertelnym jest: jak sam artykuł mówi przestępstwem:Spowodowanie wypadku pod wpływem alkoholu jest tzw. typem kwalifikowanym przestępstwa z art. 177 k.k., co oznacza, że prawo przewiduje za nie zaostrzone sankcje.

Zbrodnią nie zachodzi bowiem kara jest od lat 2, a występek tym bardziej.

442(1) par. 2 k.c. Według tej regulacji, jeżeli szkoda wynikła ze zbrodni lub występku, roszczenie o naprawienie szkody ulega przedawnieniu z upływem lat dwudziestu od dnia popełnienia przestępstwa bez względu na to, kiedy poszkodowany dowiedział się o szkodzie i o osobie obowiązanej do jej naprawienia. UWAGA ZBRODNI LUB WYSTEPKU

Prone, źle rozumiesz pojęcie występku.

Przestępstwa opisane w kodeksie karnym dzielą się na dwa rodzaje:
1. zbrodnie - czyli przestępstwa, których minimalna kara wynosi od trzech lat pozbawienia wolności;
2. występki - czyli przestępstwa, których minimalna kara wynosi 30 stawek dziennych grzywny/5000 zł grzywny bądź 1 miesiąc ograniczenia wolności bądź 1 miesiąc pozbawienia wolności.

Każde przestępstwo opisane w kk jest albo zbrodnią, albo występkiem.

Z tego co piszesz, zostałeś skazany z art. 177 par. 2 kk, który przewiduje karę od 6 miesięcy do 8 lat pozbawienia wolności. Minimalna kara przewidziana tym przepisem wynosi zatem 6 miesięcy pozbawienia wolności, jest to więc występek.

Co do przedawnienia, to moim zdanie rację ma Bun, szkoda wynikła z występku, przedawnienie 20 lat.

Ale to się odnosi do dochodzenia roszczeń przez poszkodowanego, a nie do roszczenia regresowego ubezpieczyciela. Roszczenie regresowe przedawnia się po 3 latach od wypłaty odszkodowania.

No właśnie nie źle rozumie bo moje zdażenie było zagrożone karą os 2 latbdo 12 , to ty źle rozumiesz i źle czytasz przepisy i artykuły

Pamiętaj że mówimy o zdarzeniu z roku 2010r. I wypłatach odszkodowania od roku 2010 do 2013r. I należy stosować przepis wzgledniejszy (łagodniejszy jak zwał tak zwał). Mówisz źle, poczytaj co to zbrodnia przestępstwo a występek ? Bo tu jest pies pogrzebany ! Ja w każdym dokumencie jak i wyroku mam napisane "skazany za przestępstwo" a nie zbrodnie ani występek.

To w odniesieniu do regresu ubezpieczyciela nie ma żadnego zastosowania.
Okres przedawnienia roszczeń w zależności od kwalifikacji czynu odnosi się do roszczeń poszkodowanych do ubezpieczyciela. Tylko do tego.
Natomiast po wypłacie odszkodowania ubezpieczyciel może mieć regres do sprawcy w ciągu 3 lat od wypłaty i nie ma żadnego znaczenia czy ten sprawcą popełnił zbrodnie, przestępstwo, wykroczenie czy cokolwiek

Roszczenie regresowe przedawnia się po 3 latach od wypłaty odszkodowania.
po wypłacie odszkodowania ubezpieczyciel może mieć regres do sprawcy w ciągu 3 lat od wypłaty i nie ma żadnego znaczenia czy ten sprawcą popełnił zbrodnie, przestępstwo, wykroczenie czy cokolwiek

Właśnie to chciał wiedzieć pytający. Napisał wcześniej, że "ubezpieczenia były wypłacone ponad 10 lat temu czyli w 2010r i 2011r.". Roszczenie regresowe, którego domaga się firma ubezpieczeniowa jest już przedawnione. Potwierdza to Uchwała SN z dnia 10 listopada 2005 r., III CZP 83/05, której treść podałam we wcześniejszym wpisie oraz wyrok Sądu Najwyższego z dnia 24 lutego 2017 r. (sygn. akt IV CSK 196/16) w uzasadnieniu którego czytamy:

"Skoro roszczenie zwrotne ubezpieczyciela powstaje z chwilą wypłaty odszkodowania poszkodowanym, ta data będzie decydująca dla oceny w jakim terminie roszczenie to - nie będące roszczeniem terminowym - stałoby się wymagalne, gdyby uprawniony podjął w najwcześniej możliwym terminie czynności zmierzające do postawienia roszczenia wymagalności. Zgodnie bowiem z art. 120 § 1 zd. 2 KC od dnia, w którym roszczenie bezterminowy stałoby się najwcześniej wymagalne biegnie termin przedawnienia, wskazany w art. 118 in fine KC."

Zgodnie z art. 118 Kodeksu cywilnego, jeżeli przepis szczególny nie stanowi inaczej, termin przedawnienia wynosi sześć lat, a dla roszczeń o świadczenia okresowe oraz roszczeń związanych z prowadzeniem działalności gospodarczej - trzy lata.

Ostatnia edycja:
Mam pytanie, termin 3 lat przedawnienia liczymy od daty wypłaty odszkodowania to rozumiem ale czy termin 3 lat biegnie do końca roku kalendarzowego czy np. od 5 maja 2023 do 5 maja 2026r. ?

Powrót