Regres nietypowy - przedawnieni

• Autor wątku Autor wątku likomen3635
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
L

likomen3635

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam.
Mój ojciec w wrześniu 2018 roku spowodował stłuczkę pod wpływem alkoholu. Nikomu nic się nie stało, a szkodą były wyłącznie lusterka pojazdów.
W połowie października ubezpieczalnia przysłała żądanie wypłaty należności regresowej na kwotę ponad 2600 zł. Pojazd poszkodowanego miał ponad 20 lat, a lusterko było warte pewnie 30 zł. Niemniej jednak, ojciec nie wysyłał odwołań i niezwłocznie zapłacił żądaną kwotę, gdyż zdarzenie było ewidentnie jego winą.
W grudniu 2019 roku po ponad 13 miesiącach przyszło kolejne żądanie z tytułu należności regresowej tym razem na kwotę 360 zł. Ta kwota nie została zapłacona, gdyż ojciec uznał ją jako próbę typowego wyłudzenia i naciągania. Nie była wysłana żadna odpowiedź na to pismo.

2 marca 2022 przysłano sądowy nakaz zapłaty kwoty 360 zł i kosztów sądowych. Ubezpieczalnia wniosła pozew do sądu, w którym znajdowała się informacja, iż ubezpieczyciel prosi, aby pozew został rozpatrzony bez obecności oskarżonego.

Jeżeli minęły trzy lata od:
- wypłaty odszkodowania poszkodowanemu przez ubezpieczyciela
- otrzymania pisma z żądaniem zapłaty regresowej

to sprawa nie powinna być przedawniona?

Zgodnie z informacjami, które znalazłem na powyższym forum:
roszczenie zwrotne zakładu ubezpieczeń przeciwko kierującemu pojazdem oparte na § 33 rozp. M. F. z 1992 r. lub na § 33 rozporządzenia Ministra Finansów z dnia 24 marca 2000 r. w sprawie ogólnych warunków obowiązkowego ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych za szkody powstałe w związku z ruchem tych pojazdów przedawniało się z upływem terminu trzyletniego określonego w art. 819 § 1 KC. Na takich samych zasadach przedawnia się też roszczenie zwrotne zakładu ubezpieczeń przeciwko kierującemu pojazdem oparte na art. 43 ustawy z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych.

Czy w piśmie odwoławczym mogę powoływać się na powyższe artykuły?

Powrót