K
kurtluscas
Nowy użytkownik
- Odpowiedzi
- 1
Dzień dobry.
Czy jest sens spierać się z PZU w sprawie zasadności regresu odszkodowania za zalanie mieszkania?
Czy jest sens spierać się z PZU w sprawie zasadności regresu odszkodowania za zalanie mieszkania?
- W momencie zdarzenia nie miałem wykupionego OC w życiu prywatnym :sad:
- W styczniu tego roku doszło do zalania mieszkania znajdującego się pod moim mieszkaniem. Źródłem zalania okazał się być zużyta uszczelka na rurze na której jest wodomierz. Woda wyciekała 'pod stronie mieszkania'.
- Wodomierz miał oznaczenie 'CE[M15]...' co chyba oznacza oznaczenie legalizacji. W poprzedniej wspólnocie mieszkaniowej zarządca budynku informował o upływie terminu legalizacji. Tutaj chyba nie informuje. Na wodomierzu nie widziałem innych oznaczeń które mogłyby świadczyć o ponownej legalizacji. Raz, pzed pandemią chyba w 2019 roku, była kontrola wodomierza przeprowadzona przez kogoś przysłanego przez zarządcę, myślałem że to jest ta 'legalizacja'...
- Ogólnie nie poczuwałem się do winy, chociaż teraz czytając o tej legalizacji, to nie wiem...
- Miejsce zalania było na styku ściany pokoju, łazienki i aneksu kuchennego.
- Przedstawiono mi kosztorys, ale nie dostałem informacji na jakiej podstawie oszacowano szkody. W zalanym mieszkaniu byłem jednokrotnie w dniu zalania i nie wyglądało to bardzo dramatycznie. A w kosztorysie jest wymiana paneli podłogowych. Poprosiłem o jakieś zdjęcia szkód ale mi odmówiono.
- Kwota której domaga się PZU to prawie 5000 PLN. Nie jest to dla mnie kwota mordercza, ale zaboli