Regres ubezpieczeniowy a kolizja

• Autor wątku Autor wątku Raycore
  • Data rozpoczęcia Data rozpoczęcia
R

Raycore

Nowy użytkownik
Odpowiedzi
1
Witam. 1 czerwca miałem kolizję drogową, zarysowałem bok prawej strony samochodu przez niezachowanie bezpiecznego odstępu od pojazdu mnie poprzedzającego.

Oczywiście była policja, dostałem mandat karny 250zł za kolizję oraz co mnie zdziwiło 500zł za brak uprawnień.

Poruszałem się motorowerem o pojemności 50cc, miałem ważne badanie techniczne jak i OC.

Policjanci doszukali się, że jazda na dowód osobisty jest możliwa dla osób, które ukończyły 18 lat przed 19 stycznia 2013 roku czyli przed tym jak weszła kategoria AM.

Ja skończyłem 18 lat 5 dni później, czyt. 24 stycznia 2013 roku przez co potraktowali mnie tak jakbym prowadził pojazd bez uprawnień.

Posiadałem kartę motorowerową, tylko nie wymieniłem jej wcześniej na prawo jazdy kat. AM, jestem w trakcie składania wniosku do Urzędu Miasta.

Teraz mam pytanie, czy jeśli ubezpieczyciel zwróci sie do mnie z pismem o zwrot kosztów naprawy tego auta ze względu na mój 'brak uprawnień' to czy jest szansa na umorzenie tego regresu ubezpieczeniowego?

Ponieważ uprawniena teoretycznie posiadałem, tylko nie wymieniłem tej karty wcześniej na prawo jazdy kat. AM?

Z przepisu wynika że karta motorowerowa była ważna do czasu ukończeniu 18 lat,
i jeśli nie została wymieniona, to formalnie obecnie nie posiada Pan uprawnień do kierowania.

Przepis prawny:

USTAWA z dnia 5 stycznia 2011 r. o kierujących pojazdami

Art. 133.
2. Karta motorowerowa wydana na podstawie przepisów ustawy z dnia 20 czerwca 1997 r. – Prawo o ruchu drogowym, zachowuje ważność do czasu ukończenia przez jej posiadacza 18 roku życia. Karta motorowerowa podlega wymianie, na koszt osoby uprawnionej, na prawo jazdy kategorii AM, o ile osoba ma ukończone 14 lat.

Prawo nie działa wstecz, obowiązujące prawo jest takie masz mieć kategorie AM i tyle. W momencie kolizji nie miałeś, więc regres będzie, a Twoje tłumaczenia, że miałeś karte motorowerowa nie zadziała u ubezpieczyciela.

Przepis nie jest od dziś, złożenie wniosku to jest kwestia dania formularza i zlecenia do wydruku.

To tak jak z samochodem osobowym - zdałeś egzamin na prawo jazdy, ale nadal nie masz uprawnień bo dokumentem potwierdzającym te uprawnienia jest prawo jazdy.

Powrót